ua en ru

Низка європейських країн продовжили тимчасову заборону на продаж цінних паперів без покриття

Низка європейських країн продовжили тимчасову заборону на продаж цінних паперів або товарів без покриття. Про це рішення оголосили фінансові регулятори Бельгії, Греції, Італії та Іспанії. Вони відзначили, що рішення дійсне до кінця вересня ц.р., коли воно буде переглянуте, передає Associated Press. У свою чергу Греція продовжила заборону до кінця жовтня ц.р.

Раніше з аналогічним рішенням виступило управління фінансових ринків Франції (AMF). Як повідомили представники регулятора, вони мають намір оцінити ситуацію на ринку до кінця вересня ц.р. і прийняти рішення про зняття заборони. В той же час вони уточнили, що їх завдання - зняти заборону, як тільки ринкові умови дозволять це зробити відповідними методами. Існує ймовірність, що заборона буде в силі протягом трьох місяців, а не одного.

Нагадаємо, 12 серпня AMF оголосило про тимчасову заборону на продаж цінних паперів або товарів без покриття. Рішення торкнулося навіть провідні банки країни. Експерти відзначали, що це необхідно для стабілізації ситуації на ринках, схильних до сильної волатильності останнім часом.

Чиновники AMF уточнили, що рішення буде діяти для 11 компаній, у тому числі Societe Generale, BNP Paribas і Credit Agricole.

Зазначимо, вчора агентство Reuters повідомило, що європейські біржові регулятори можуть продовжити ще на місяць (до кінця вересня) термін дії заборони на короткі продажі, щоб уникнути подальшого зниження котирувань фінансового сектора.

"Я можу лише підтвердити, що всі країни ведуть переговори, у тому числі переговори з ESMA (Європейське управління з цінних паперів і ринків), з приводу скасування або продовження заборони. Остаточне рішення поки не прийнято", - повідомила представник іспанського фондового регулятора CNMV.

Короткий продаж (short-selling) припускає продаж акцій, взятих у позику у брокера, в розрахунку на падіння вартості паперів. У разі успіху інвестор повертає брокеру акції, викуплені за більш низькою ціною, закриваючи коротку позицію з вигодою для себе. Незабезпечені ж ("голі") короткі продажі передбачають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера.

Багато експертів і учасників ринку сумніваються в ефективності заборон на короткі продажі, які повсюдно вводилися під час фінансової кризи 2008-2009 рр.