ua en ru

Румунія планує запустити 3-ій і 4-ий реактори АЕС в Чернаводе в 2017 р

Румунія планує підготувати техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) проекту будівництва 3-го і 4-го реактора своєю єдиною атомної електростанції в Чернаводе до 2013 р., а їх запуск намічений на 2017 р. Про це повідомили в Міністерстві економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії, передає РБК.
Планується, що уряд країни знайде нових інвесторів для будівництва названих двох реакторів АЕС у Чернаводе замість компаній що залишили проект: RWE, Iberdrola і GDF Suez. Їх акції в компанії EnergoNuclear, яка створена для будівництва 3-го і 4-го реактора АЕС в Чернаводе, будуть запропоновані до продажу румунської компанії Nuclearelectrica, що має 60,15% акцій EnergoNuclear. Якщо вона відмовиться купувати акції EnergoNuclear у покидають проект компаній, то право їх викупу буде надано третій стороні. Передбачено, що якщо Nuclearelectrica або третя сторона не викуплять всі акції компанії EnergoNuclear в інвесторів, що залишають проект, то компанія EnergoNuclear буде ліквідована.
Нагадаємо, один з шести первісних інвесторів будівництва 3-го і 4-го реактора АЕС в Чернаводе - компанія CEZ заявила 9 вересня 2010 р. про вихід з проекту та компанії EnergoNuclear. 19 січня 2011 р. ще три інвестори GDF Suez, Iberdrola і RWE Power Romania повідомили інших акціонерів EnergoNuclear про вихід з проекту. Два зарубіжних інвестора проекту - Enel і ArcelorMittal не заявляли про вихід з проекту, проте вони не виявили бажання збільшити свою частку участі в EnergoNuclear шляхом викупу акцій інвесторів, що заявили про вихід з компанії. Для виходу з ситуації уряд Румунії підписало меморандум, що передбачає можливість викупу компанією Nuclearelectrica або третьою стороною 24,5% пакету акцій компанії EnergoNuclear, яким в цілому володіли покинули проект компанії RWE Power Romania, GDF Suez і Iberdrola.

RWE