ua en ru

Румунія фактично знаходиться в переддефолтному стані, - О.Воронін

Румунія знаходиться на межі дефолту. Так вважає голова правління молдавського "Фінкомбанку", син колишнього президента Молдови Олег Воронін. На його думку, зі вступом до Євросоюзу Румунія втратила більшість важелів впливу на внутрішній ринок.
"Як результат, держава не має повноважень впровадити хоч якусь стратегію, якщо тільки вона не відповідає інтересам, так би мовити," приватних акціонерів "секторів румунської економіки, які частіше керують своїми активами з-за кордону. В результаті розвиток економіки Румунії практично повністю залежить від приватних корпоративних стратегій, а не від державних ", - відзначає бізнесмен.
Як зазначає О.Воронін, щорічно Румунія втрачає близько 10-12 млрд бюджетних коштів, перенаправлених різними схемами на приватні рахунки, а в 2010 році дефіцит бюджету Румунії складає 9,3 млрд.
Бізнесмен вважає, що європейська інтеграція надала Румунії європейські товари і європейські "вільні" гроші для їх оплати, займатися ж виробництвом в Румунії більшість європейських корпорацій не збираються.
«Румунія вже зараз є найбільшим позичальником МВФ, а також лідером за рівнем падіння іноземних інвестицій в Європі - 55% у порівнянні із середньоєвропейським в 24% і середньосвітових в 38%», - резюмує О.Воронін.