ua en ru

У Румунії тисячі людей протестують проти судової реформи

У Румунії тисячі людей протестують проти судової реформи Фото: протести в Румунії (twitter.com/latiniano)

У Бухаресті в акціях протесту взяли участь близько 12 тис. осіб

В Румунії тисячі людей у столиці Бухаресті і по всій країні в неділю, 5 листопада, вийшли на акції протесту проти планів правлячих соціал-демократів щодо перегляду судового законодавства. Про це повідомляє Reuters.

Тільки в Бухаресті в акціях взяли участь близько 12 тис. осіб, які скандували зокрема: "Ми не хочемо бути нацією злодіїв".

У центрі Бухареста було повністю припинено автомобільний рух, а учасники акції протесту пройшли маршем до будівлі румунського парламенту.

Як зазначає агентство, плани, які були оголошені міністром юстиції в серпні й зараз перебувають у стадії обговорення в парламенті, можуть поставити судову систему під політичний контроль у одній з найкорумпованіших держав Європейського союзу.

Президент Румунії Клаус Йоханніс, Європейська комісія і дипломати вже висловили стурбованість у зв'язку з пропонованими правовими змінами.

Водночас правляча Соціал-демократична партія заявила, що вона має намір схвалити перегляд судового законодавства до кінця нинішньої парламентської сесії.

Нагадаємо, в Румунії у середині жовтня відразу три міністри подали у відставку.