ua en ru

Керівні чиновники часів Януковича повинні бути звільнені протягом 10 днів, - Петренко

Керівні чиновники часів четвертого Президента України Віктора Януковича повинні бути звільнені протягом 10 днів після вступу в силу закону про люстрацію.

Керівні чиновники часів четвертого Президента України Віктора Януковича повинні бути звільнені протягом 10 днів після вступу в силу закону про люстрацію. Про це на засіданні уряду в п'ятницю заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Закон визначив норму, що особи, які займали керівні посади під час президентства Януковича і перебували на цих посадах протягом 1 року, такі особи повинні бути звільнені з займаних посад протягом 10 днів після вступу в силу цього закону", - заявив Петренко.

Також, за його словами, під люстрацію будуть потрапляти правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання та судове провадження проти активістів Евромайдана, а також ті, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

Закон передбачає формування спеціального органу при Міністерстві юстиції з функцією контролю за призначенням осіб на керівні посади. Мін'юст підготував положення по такому громадській раді, і він, за словами Петренка, запрацює з того ж дня, коли буде оприлюднений закон про люстрацію.

За словами Петренка, до керівництва громадської ради були запрошені співавтори закону з громадських організацій.

Нагадаємо, 9 жовтня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про очищення влади", прийнятий Верховною Радою 16 вересня.