ua en ru

Керівники громадських об'єднань в сфері АПК вимагають скасування квотування експорту кукурудзи, - Л.Козаченко

Керівники громадських об'єднань в сфері АПК вимагають скасування квотування експорту кукурудзи. Про це на прес-конференції заявив голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Керівники громадських об'єднань АПК наполягають на зустрічі з Президентом чи прем'єр-міністром України з тим, щоб врегулювати питання експорту зернових. На їх погляд, необхідно взагалі відміняти квотування експорту кукурудзи, адже ми вперше за роки незалежності зібрали такий високий урожай цієї культури. Якщо така зустріч не відбудеться, то можуть бути акції непокори фермерів, які планують вийти на вулиці. Починати страйки тому що вони завалені цією продукцією і вони не мають потужностей для зберігання кукурудзи» - заявив Л.Козаченко.
Нагадаємо, що 13 листопада комісія Міністерства економіки прийняла рішення задовольнити заявки на квоти по кукурудзі. За словами заступника міністра економіки Олександра Сухомлина всього по кукурудзі подано заявок на 1 млн 414 тис. 819 т, при цьому квота на кукурудзу складає 2 млн т.
За переліком Мінекономіки суб'єктів господарської діяльності та обсягів, розподілених їм квот на експорт кукурудзи ТОВ СП "Нібулон", ТОВ "Кернел-Трейд" та підприємство з іноземними інвестиціями "Сєрна" отримали 50,78% квот. Зокрема, "Нібулон" отримав право експортувати 415 тис. т зерна (20,75%), "Кернел-Трейд" - 373 тис. т зерна (18,63%), "Сєрна" - 228 тис. т (11,40%).