ua en ru

У ВР зареєстровано законопроект щодо лікування засуджених за кордоном

Народний депутат від фракції Партії регіонів Микола Рудьковський зареєстрував в Верховній Раді України законопроект № 3444 "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого і Кримінального процесуального кодексів України щодо правового регулювання лікування засуджених за кордоном". Текст законопроекту наразі на сайті ВР відсутній.

Народний депутат від фракції Партії регіонів Микола Рудьковський зареєстрував в Верховній Раді України законопроект № 3444 "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого і Кримінального процесуального кодексів України щодо правового регулювання лікування засуджених за кордоном". Текст законопроекту наразі на сайті ВР відсутній.

Президент України Віктор Янукович раніше повідомив, що підпише закон, який дозволяє засудженій екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном, якщо ВР підготує і прийме відповідний закон.

Президент заявив, що у ВР готують законопроект, який дозволить вирішити питання про виїзд Тимошенко за кордон на лікування, але в даний момент в Україні немає закону, який дозволив би зробити це зараз. Як тільки це питання в парламенті буде вирішено остаточно, тоді Президент його підпише.

Нагадаємо також, що сьогодні Президент вніс деяку ясність у питання Тимошенко, повідомивши, що в парламенті підготовлений законопроект, який дозволить прийняти рішення про можливості лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном.

Народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник спростував поширене в ЗМІ повідомлення про те, що ПР нібито причетна до підготовки проекту закону, який би дозволяв укладеним виїжджати на лікування за кордон. Він зазначив, що в повідомленні про те, що ПР нібито готує такий проект закону, немає логіки.

Щодо неможливості помилування Тимошенко заявляв нардеп-регіонал Володимир Сальдо: екс-прем'єр не може бути помилувана, так як не пройшла половина строку її укладення, тому порівнювати її питання з питанням Юрія Луценка не варто. Володимир Сальдо нагадав, що "Юлія Тимошенко не компенсувала втрати, які завдала її діяльність в Україні". І додав, що, крім того, є ще й незавершені справи стосовно екс-прем'єра, які досі розглядаються у судових інстанціях.

Нагадаємо, що 16 жовтня на закритій екстреному засіданні комітету Пет Кокс і Олександр Кваснєвський представили депутатам свою доповідь за підсумками моніторингової місії в Україні, не підлягає розголошенню. Однак незабаром після завершення зустрічі депутат Європарламенту Марек Сівець оприлюднив всю отриману інформацію у своєму блозі.

За його словами, Віктор Янукович має намір помилувати Юлію Тимошенко без зміни законодавчої бази. Помилування буде "частковим", воно скоротить наполовину тюремний термін Тимошенко - до 3,5 років, що стане підставою для помилування, оскільки вона вже відсиділа більше половини терміну. При цьому вона на три роки позбавляється громадянських прав (тобто не зможе балотуватися і займати державні посади), також вона зобов'язана буде сплатити штраф 200 млн дол. (вирок суду у "газовій справі").

Також, сьогодні голова ВР Володимир Рибак висловив сподівання, що наступного пленарного тижня парламент розгляне проект закону, який стосуватиметься можливості лікування тяжкохворих засуджених за межами України.

"Думаю, наступного тижня якийсь варіант закону для засуджених, які тяжко хворіють, відбувають покарання, але вилікувати в Україні їх не можливо, буде поданий народними депутатами", - сказав Рибак, додавши, що "цей закон має бути таким, аби засуджені не уникали покарання, бо лікування - це не помилування".

Рибак наголосив, що цей закон потрібно писати не під одну персону, а стосовно такої категорії хворих засуджених, "хоча багато таких людей і не буде". Спікер висловив переконання, що пошук компромісного рішення має відбутися в межах конституційних повноважень Верховної Ради України та з урахуванням нинішніх політичних реалій.

"Є питання про відправлення засудженої Тимошенко на лікування до Німеччини", - сказав Рибак, зауваживши, що "питання не просте, бо відсутня юридична основа для прийняття рішення Президентом України".

Варто відзначити, що помилування Тимошенко є однією з основних проблем при підписанні УА між Україною та ЄС.