ua en ru

РПЦ пригрозила Константинополю розривом відносин у відповідь на автокефалію Києва

РПЦ пригрозила Константинополю розривом відносин у відповідь на автокефалію Києва Фото: митрополит Волоколамський Іларіон (з відкритих джерел)

За словами митрополита Іларіона, канонічна церква цю автокефалію не прийме

Глава синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон заявив, що у відповідь кроком Московського патріархату на надання автокефалії Української церкви може стати розрив стосунків з Константинопольським патріархатом. Про це з посиланням на заяву митрополита передають російські ЗМІ.

За його словами, канонічна церква цю автокефалію не прийме.

"Ми в Російській церкві, звичайно, цю автокефалію не визнаємо, і у нас не буде іншого виходу, крім як розірвати спілкування з Константинополем", - заявив митрополит.

За його словами, Константинополь надходить поза рамками "канонічного поля".

Нагадаємо, раніше патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що єдина помісна церква в Україні буде створена до кінця 2018 року, а ті церкви, які не приєднаються до неї, повинні називатися Руська православна церква в Україні.

Нагадаємо, 3 вересня президент України Петро Порошенко Вселенський патріархат Константинополя прийняв рішення про те, що має право одноосібно надавати томос про автокефалію.

Напередодні в Стамбулі розпочався Собор Константинопольської церкви, де церковні чиновники розглядали питання про автокефалію для України.

Зазначимо, перед цим сербська церква попросила вселенського патріарха Варфоломія не давати томос про автокефалію Україні. Сербський патріарх розцінив надання автокефалії Української помісної церкви як ризикований і катастрофічний крок, який може призвести до розколу в православ'ї. Крім того, церковний рух в Україні він порівнює з процесами в Македонії і Чорногорії, які намагаються відійти від Сербської православної церкви.

Крім того, "РБК-Україна" писало, що Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви, патріарха Кирила, що збирається надати Україні автокефалію.