ua en ru

У РПЦ відреагували на рішення Константинополя про зняття анафеми з Філарета

У РПЦ відреагували на рішення Константинополя про зняття анафеми з Філарета Фото: Володимир Легойда (pravlife.org)

РПЦ звинуватила Константинополь "в руйнуванні основ православної церкви"

У Російській православній церкві відреагували на рішення Константинопольського патріархату зняти анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на росЗМІ.

У РПЦ заявили, що рішення Константинополя "руйнує основи канонічного ладу".

"Безпрецедентне антиканонічне діяння Константинопольського патріархату пов'язане з намаганням зруйнувати самі основи канонічного устрою православної церкви. Інакше складно оцінити заяву Константинопольського Синоду про вступ в канонічне спілкування з розкольниками і людиною, відлученою від церкви", - заявив глава синодального відділу по взаєминах РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда.

Легойда висловив упевненість, що Священний Синод Російської православної церкви на своєму найближчому засіданні 15 жовтня дасть відповідну компетентну оцінку цим діям".

Нагадаємо, сьогодні Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Філарет у ході брифінгу заявив, що створення єдиної православної церкви в Україні не означає, що російська церква не буде мати права на існування, проте не зможе називати українською.

Крім того, в заяві головного секретаря Вселенського патріархату за підсумками засідання Синоду сказано, що Константинополь підтримав продовження надання автокефалії. Зокрема, документ підтверджує вже прийняте рішення про те, що Вселенський патріархат приступає до надання.