ua en ru

Роздрібні продажі в Японії в червні знизилися з урахуванням сезонних коливань на 0,2%

Роздрібні продажі в Японії знизилися з урахуванням сезонних коливань на 0,2% в червні в місячному вираженні. Про це свідчать дані Міністерства економіки, торгівлі і промисловості, передає "Росія 24".
Аналітики очікували зростання на 0,8% після зростання на 1,5% в травні.
У річному вираженні роздрібні продажі виросли на 1,6%, що також менше очікуваного зростання на 2,1%. У травні в річному вираженні показник виріс на 0,8%.

Продажу великих підприємств роздрібної торгівлі зросли порівняно з червнем минулого року на 3,5%, тоді як прогнозувалося зростання на 3,6%. При цьому в травні показник скоротився на 0,4%.

Нагадаємо, що зростання споживчих цін у червні становив 0,4%, а це максимум майже за 5 років. Але скорочення роздрібних продажів викликає побоювання, так як показує слабкість внутрішнього попиту, а в квітні наступного року буде підвищений податок з продажів з 5% до 8%.

Аналітики, опитані Bloomberg, оцінюють шанси економіки Японії скотитися в четверту рецесію з 2008 р. на 30% через зростання податку.

Читайте також: Японії потрібні 50 млрд дол. для пом'якшення наслідків зростання податків

ВВП Японії в I кварталі виріс на 4,1% в річному вираженні. Міністр фінансів Японії Таро Асо заявив, що уряд ухвалить рішення про підвищення податків після другої оцінки зростання ВВП в II кварталі. Друга оцінка повинна бути опублікована 9 вересня, а перша очікується 12 серпня.

Востаннє Японія підвищувала податок з продажів у 1997 р., коли він був підвищений з 3% до 5%, а економіка країни після цього занурилася в 20-місячну рецесію.