ua en ru

Royal Dutch/Shell і PetroChina завершили операцію з покупки Arrow Energy Limited за 3,1 млрд дол

Найбільший в Азії виробник нафти China National Petroleum Corporation (PetroChina) і британо-нідерлландська нафтова компанія Royal Dutch/Shell завершили операцію з придбання австралійської газової компанії Arrow Energy Limited, про яке було вперше оголошено 19 березня 2010 р. Сума операції склала 3,5 млрд австралійських доларів (3,1 млрд дол.), тобто акціонери отримали по 4,7 австралійського долара (4,2 дол.) за 1 акцію, включаючи 35-процентну премію до вартості акцій Arrow Energy з моменту першої пропозиції 8 березня 2010 р. Акціонерний капітал компанії поступив у власність спільного підприємства (СП) компаній-покупців, повідомляється в опублікованому сьогодні прес-релізі китайської компанії, повідомляє РБК.
За умовами контракту, з сьогоднішнього дня СП PetroChina і Shell є повноправним власником родовища газу вугільних пластів у Квінсленді і австралійських електростанцій. Крім того, у власності підприємства знаходяться газові активи компанії Shell в Квінсленді і майданчик під будівництво заводу по зріджуванню природного газу на острові Кертіс.
Керівництво китайської енергетичної компанії покладає на спільне підприємство особливо великі надїі. За його розрахунками, в довгостроковій перспективі воно дозволить PetroChina знайти конкурентоспроможність на світових ринках енергоносіїв.
Попередня пропозиція Shell і PetroChina про покупку Arrow Energy була знехтувана австралійською компанією як що не відповідає її реальній вартості.
Arrow Energy Ltd. - австралійська енергетична компанія, основною діяльністю якої є розробка родовищ газу з вугільних пластів в східній частині Австралії і в Азії.