ua en ru

"Роттердам+" забезпечує прозорий порядок формування ціни вугілля, - АМКУ

"Роттердам+" забезпечує прозорий порядок формування ціни вугілля, - АМКУ Фото - zarajsky.livejournal.com

За словами Ніжнік, прив'язка до міжнародних індексів дає зрозумілу ринкову ціну вугілля

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ), де вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт, розроблена за ініціативою Антимонопольного комітету України (АМКУ). Про це заявила перший заступник голови АМКУ Марія Ніжнік на круглому столі "Енергетика в Україні: європейські перспективи", повідомляє "Апостроф".

Зокрема, за словами Ніжнік, для АМКУ було вкрай важливо забезпечити прозорість формування ціни вугілля в тарифі і відійти від ручного регулювання. У зв'язку з цим були дані конкретні рекомендації з даного питання.

"Вона (формула Роттердам+, - ред.) з'явилася, в тому числі, внаслідок виконання рекомендацій Антимонопольного комітету. Що відбувалося? Для комітету важливо, щоб був зрозумілий і прозорий порядок. До того, як була формула, вона (ціна вугілля, - ред.) визначалася регулятором самостійно. Причому жоден суб'єкт ринку, на мій погляд, не розумів, як це відбувалося. Враховуючи це, Антимонопольний комітет надав рекомендації, зобов'язав регулятора розробити формулу, яка була б однаковою для всіх", - сказала вона.

Ніжнік також зазначила, що прив'язка до міжнародних індексів дає зрозумілу ринкову ціну вугілля, якою неможливо маніпулювати.

"Для нас було важливо, щоб ця формула була недискримінаційна. І нам, як Антимонопольному комітетові, як антимонопольному відомству було необхідно, щоб прив'язка була до ринкових цін. Для нас важлива ясність, прозорість, зрозумілість, недискримінаційний порядок", - підкреслила вона.

Раніше в Антимонопольному комітеті заявляли, що ціна на вугілля повинна бути ринковою і однаковою як для українських шахт, так і для імпорту.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію базується на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.