ua en ru

RosUkrEnergo виключив ВАТ "Газпром" зі схеми поставок газу

Газовий трейдер RosUkrEnergo, що 50 на 50% належить "Газпрому" та українським бізнесменам Дмитру Фірташу і Івану Фурсіну, опинився на межі ліквідації, але на газовому ринку Україні з'явилася його заміна. Д.Фірташ оголосив, що його компанія Osthem Holding домовилася про постачання середньоазіатського газу українським хімічним підприємствам. Тільки на цей раз бізнесмен буде не співпрацювати, а конкурувати з "Газпромом", тому що виключив його зі схеми поставок, передає РБК daily.
Д.Фірташ 20 квітня оголосив про те, що НАК "Нафтогаз Україна" повністю повернула RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м газу. Ймовірно, тепер трейдер буде закритий, проте для роботи на газовому ринку Україні у Д.Фірташа знайшлася інша компанія. Вчора він повідомив, Osthem Holding, що належить йому, домовилася про прямі поставки газу з Середньої Азії на хімічні підприємства Україна.
"З 1 квітня ми вже почали отримувати газ із Середньої Азії. Ми зробили дуже просто - запропонували свою схему поставок: холдингова компанія сама купує, транспортує до українського кордону і продає газ на кордоні з Україною нашим підприємствам", - сказав Д.Фірташ. Причому, за його словами, зі схеми прибрані ті, хто був посередниками для RosUkrEnergo - "Нафтогаз" і "Газпром".
Нагадаємо, на початку тижня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Росія погодилася поставити в 2011 р. 4 млрд куб. м газу українським виробникам азотних добрив за ціною 170 дол. за 1 тис. куб. м. Однак М.Азаров не озвучив, як довго і яким саме підприємствам цей газ буде поставлятися. Докризові потреби азотної хімії складали 7,5 млрд куб. м на рік, в цьому році завантаження хімзаводів, що виробляють азотні добрива, практично досягло цих показників. Д.Фірташ може заповнити відсутні обсяги, але в будь-якому випадку він стає конкурентом "Газпрому" на українському газовому ринку.
Між тим сьогодні вирішити питання закупівель газу в Середній Азії Києву без участі "Газпрому" неможливо - єдиний газопровід, що дозволяє Україні отримувати газ з Середньої Азії, пролягає по території Росії, говорить директор департаменту Due Diligence "2К Аудит - Ділові консультації/Morison International" Олександр Шток. Чотири з шести українських хімзаводів, що виробляють азотні добрива, належать Д.Фірташу. Домовитися з російською стороною, мабуть, вийшло тільки в приватному порядку, а не на урядовому рівні. Тобто на заміщення російського газу середньоазіатським іншим споживачам на Україні, судячи з усього, розраховувати не варто.
Таким чином, Росія повернулася до виконання Договору енергетичної хартії (ДЕХ) для однієї компанії, говорить гендиректор і власник East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Відповідно до цієї хартії газ може вільно транзитуватися по російській території. Фактично вільного транзиту не було з січня 2006 р.
Можливо, монополія запросила істотну плату за транзит, і в результаті виходить, що все повернулося на круги своя, тільки в трохи менших обсягах - "Газпром" ділить доходи від продажу газу на Україну з Д.Фірташем. У "Газпромі" не змогли прокоментувати свій зв'язок з новою схемою Д.Фірташа.
Osthem Holding (заснований у 2004 р. в Австрії) - провідний виробник хімічної продукції в Східній Європі. Дохід від реалізації склав в 2009 р. 298 млн євро. Основними видами продукції є натуральна сировина, мінеральні добрива, органічні кислоти, кальцинована сода, двоокис титану та інші сполуки неорганічної хімії.