ua en ru

Зростання витрат стримує сектор виробництва сталі і залізної руди на ринках, що розвиваються, - Fitch

Зростаючі витрати на внутрішньому ринку в країнах СНД і на півдні Африки можуть негативно вплинути на середньострокові і довгострокові конкурентні позиції виробників залізної руди і сталі. Про це йдеться в огляді даного сектора промисловості, підготовленому експертами Fitch.

«Зростаючі витрати на внутрішньому ринку в країнах СНД і на півдні Африки можуть привести до стабільного збільшення грошових витрат на тонну продукції. Як наслідок, можливий негативний вплив на середньострокові і довгострокові конкурентні позиції виробників залізної руди і сталі в порівнянні з порівняними підприємствами в світі», - відзначили аналітики.

За словами директора по європейських промислових компаніях в аналітичній групі Fitch Рулофа Стенекампа, середні грошові витрати в країнах з економікою, що розвивається, стабільно підвищувалися в останні 12-18 місяців. «Це було обумовлено більш високими цінами на сировинні товари та істотним збільшенням витрат на енергоносії та робочу силу за рік. У великій мірі таке підвищення витрат обумовлено поточними високими цінами на сировинні товари, і ситуація повинна покращитися після їх зниження. Але в той же час Fitch бачить структурні зміни у витратах на електроенергію, газ і оплату праці, які можливо не скорегують так само швидко при слабшый ціновій кон'юнктурі. Високі ціни в поточній фазі циклу приховують більш низьку ефективність у менш великих гірничодобувних компаній, які не мають таку ж фінансову або операційну гнучкість в плані коригування обсягів виробництва, як більш великі компанії», - вважає він.

Експерти також відзначили, що історично гірничодобувні компанії СНД мали доступ до електроенергії за одними з найдешевших цін в Європі: найнижчі витрати на електроенергію відзначаються в Україні, а потім йдуть Республіка Білорусь, Казахстан, Вірменія і Росія.

«При цьому в Україні йде зростання цін на електроенергію на тлі значних інвестицій в проекти розширення потужностей з генерування і передачі електроенергії, які спрямовані на поліпшення довгострокового балансу попиту та пропозиції. У квітні 2011 р. було проведено велике збільшення тарифів на електроенергію, на 15%. Пізніше протягом 2011 р. і в 2012 р. очікуються нові підвищення приблизно на 15% -20%. Як правило, лише частина загального зростання тарифів перекладається на великих промислових споживачів, проте структурне зрушення в ринкових витратах зумовлює підвищення цін навіть на повністю приватизованих ринках. Більше того, очікується негативний вплив на загальні витрати в розрахунку на тонну в результаті темпів інфляції в Україні, які підвищилися до 11,9% в липні 2011 р., що приведе до двозначного збільшення витрат на оплату праці протягом наступного року», - прогнозують в Fitch.

Також, на думку аналітиків, російські та українські гірничодобувні компанії в цілому мають конкурентоспроможні витрати щодо зіставних компаній у світі, а також консервативний фінансовий профіль з помірним левереджем, який частково нормалізувався в 2010 р. на тлі більш високих цін на сталь і залізну руду. «Metinvest BV («B»/ прогноз «Позитивний»), найбільший український виробник сталі і залізної руди, і Ferrexpo PLC («B»/прогноз «Позитивний») мали витрати в першому і другому квартилях кривої витрат світового сталеливарного сектора, що забезпечує певну фінансову гнучкість на випадок сценарію більш низьких цін на сировинні товари», - зазначили експерти.

За їхніми словами, фінансові наслідки від зростаючих витрат на внутрішньому ринку також залежать від змін валютного курсу у відповідній країні. Так, протягом 2010 р. російський рубль зміцнився на 4,2% до долара США, а за перші 8 місяців 2011 р. курс рубля підвищився ще на 5,7%.

«Беручи до уваги, що витрати гірничодобувних компаній (оплата праці, електроенергія, різні витратні матеріали) номіновані в основному в національній валюті, це істотно впливає на звітність гірничодобувних компаній. Аналогічно ситуації в Україні, в Росії очікується збільшення цін на електроенергію приблизно на 15% в 2011 р. для забезпечення фінансування заміни старіючих електростанцій і передавальної інфраструктури. Fitch очікує, що підвищення цін, виражене двозначними числами, продовжиться і в 2012 р., хоча в результаті політичного й регулятивного тиску можливе зростання цін трохи нижчими темпами. У поєднанні з високою інфляцією (9,4% на червень 2011 р.), на думку Fitch, у середньостроковій-довгостроковій перспективі це також може мати негативний вплив на в цілому низькозатратні позиції російських гірничодобувних компаній», - йдеться в огляді.

Експерти також відзначили, що зміна курсу російського рубля тісно корелює зі світовими цінами на нафту, а для цін на нафту, базові метали і сталь, в свою чергу, характерна проціклічная динаміка. «У період економічного спаду в 2009 р., курс рубля знизився на 27% щодо долара США, а курс української гривні впав до долара майже на 47%. Така різка девальвація дозволила гірничодобувним компаніям, оскільки вони орієнтовані на експорт, частково згладити негативний вплив в результаті збільшення витрат виробництва на внутрішньому ринку і підтримати прибутковість протягом циклу», - вважають вони.

У ПАР Fitch очікує середнього підвищення цін на електроенергію на 25% в рік в найближчі три роки, оскільки країна знаходиться в процесі спорудження і здачі в експлуатацію нових електрогенеруючих потужностей майже в 10 000 МВт. «В цілому більш високі витрати на енергоносії і обмежена гнучкість в управлінні зростаючими витратами на оплату праці на внутрішньому ринку призведуть до більш високих грошових витрат для південноафриканських гірничодобувних компаній», - прогнозують експерти.

За словами аналітиків, галузь корисних копалин є у високій мірі циклічною, і волатильність збільшується з наближенням до початкової точки ланцюжка створення вартості. «Компанії, як правило, покладаються на низькі операційні витрати на своїх основних рудниках в плані підтримки довгострокової конкурентоспроможності. Виробникам з низькими витратами, як правило, вдається підтримувати обсяги виробництва в періоди циклічних спадів, в той час як виробники з більш високими витратами можуть скорочувати обсяги виробництва. Як наслідок, контроль над витратами є ключовим фактором, при рейтингуванні цих компаній», - відзначили в Fitch.