ua en ru

Зростання зареєстрованих злочинів в Україні не обумовлене зростанням злочинності, - МВС

Зростання зареєстрованих злочинів в Україні не обумовлене зростанням злочинності. Про це на прес-конференції заявив заступник міністра внутрішніх справ, начальник головного слідчого управління МВС Василь Фаринник, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами В.Фаринника, зростання кількості зареєстрованих злочинів обумовлене не збільшенням фактичної кількості злочинів, а особливостями законодавства і зміною підходу МВС до реєстрації заяв громадян про злочин.

Заступник міністра пояснив, що завдяки посиленню контролю в сфері реагування на заяви громадян про злочин, кількість зареєстрованих заяв зросла. Окрім того, приріст злочинності відбувся в основному за рахунок дрібних крадіжок, які зросли в 2,5 рази порівняно з минулорічним показником. Це зростання також не є фактичним і обумовлене зменшенням суми. Від якої настає кримінальна відповідальність у червні минулого року.

Водночас В.Фаринник наголосив, що кількість тяжких та особливо тяжких злочинів знизилася. "Навмисне вбивство скоротилося на 9,8%, тяжкі тілесні ушкодження - на 13,6%, зґвалтування - на 19,5%, грабежі - на 16,6%, розбої - на 26%, порушення ПРД - на 16%, незаконне заволодіння автомобілем - на 20,3%", - сказав він.