ua en ru

Зростання ВВП Молдавії в 2011 р., за прогнозами МВФ, складе 4,5-5%

Міжнародний валютний фонд констатує, що Молдавія добилася в 2010 р. істотного економічного зростання, відновивши докризовий рівень свого валового внутрішнього продукту, і прогнозує зростання ВВП республіки в 2011 р. на рівні 4,5-5%. Таку заяву на прес-конференції в Кишиневі зробив глава оціночної Місії МВФ Микола Георгієв, підкресливши, що економічне відновлення Молдови набирає темп з 2010 р., а експерти фонду очікують у 2011-2012 рр.. збереження в Молдавії стійких темпів зростання на рівні 4,5-5%, зниження інфляції до 7,5% до кінця 2011 р., і до 5% - до кінця 2012 р., незважаючи на зростання цін на продукти харчування та енергоносії на міжнародних ринках. У той же час, як відзначив глава місії МВФ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу Молдавії залишиться підвищеним внаслідок сильного внутрішнього попиту, передає РБК.
М.Георгієв зазначив, що безпосереднім пріоритетом у політиці молдавських властей, з урахуванням позитивної динаміки розвитку економіки, є продовження структурної коригування бюджету та прискорення структурних реформ, включаючи таку необхідну реформу в освіті, спрямованих на розвиток конкурентоспроможності й стимулюється експортом зростання. За його словами, одночасно з цим, фокус грошової політики Молдови повинен поступово зміщуватися від підтримки економічного відновлення на стримування інфляційних ризиків. М.Георгієв сказав, що в зв'язку з цим МВФ вітає рішення молдавських властей знизити дефіцит бюджету до 1,9% від ВВП в 2011 р. і продовжити бюджетну коригування в 2012 р. За його словами, ця політика допоможе, у великій мірі, позбавити бюджет країни від залежності від виключної зовнішньої допомоги та зробити державні фінанси більш стійкими до макроекономічних ризиків.
За словами М.Георгієва, місією МВФ в ході переговорів з владою також обговорювалися конкретні реформи, спрямовані на зміцнення фінансової стабільності, підвищення ефективності державного сектора, поліпшення ділового клімату та усунення перепон для міжнародної торгівлі, посилення адресної соціальної допомоги при одночасному сприяння активної участі в ринку праці.