ua en ru

Зростання цін на нафту зупинили слабкі дані про стан справ на ринку праці в США

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 2 серпня 2013 р. перший раз за три торгові дні подешевшала.

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 2 серпня 2013 р. перший раз за три торгові дні подешевшала, а результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції склали:

- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (вересень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні знизилася на 59 центів (-0,5%) і встановилася на позначці 108,95 дол./бар. при діапазоні котирувань 108,38-110,09 дол./бар.;
- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (вересень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку опустилася за день на 95 центів (-0,9%) і встановилася на позначці 106,94 дол./бар. при діапазоні котирувань 106,45-108,92 дол./бар.

Перше за три торгові дні зниження цін на нафтові ф'ючерси було викликане більш слабкими, ніж очікувалося даними про стан справ на ринку праці США, з-за чого знову з'явилися побоювання щодо стабільності попиту світової економіки на енергоносії. Як повідомив 2 серпня Міністерство праці США, рівень безробіття в країні за липень знизився до 7,4% проти 7,6% в червні. Однак нових робочих місць у промисловому секторі США за звітний місяць було створено менше, ніж місяцем раніше, ніж прогнозували експерти. Так, у липні в США було створено 162 тис. нових робочих місць проти 188 тис. в червні. Тим часом аналітики прогнозували, що липневий показник буде трохи вище і складе 184 тис. нових робочих місць.

Разом з тим зниження 2 серпня цін на нафтові ф'ючерси було технічно обумовлене фіксацією прибутку, що утворилася за попередні дві сесії. Так, за два попередні дні (1 серпня і 31 липня) ціна нафти Brent виросла на 2,63 дол. (+2,4%), а ціна нафти WTI (Light Sweet) підскочила на 4,81 дол. (+4,7%), забезпечивши спекулятивну премію для закриття довгих позицій. Нафта на біржах подорожчала під впливом більш сильних, ніж очікувалося, даних за липень ділової активності в промисловості Китаю, США та країн ЄС. Проте інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів ослаб після того, як на початку торгового дня 2 серпня котирування нафти Brent вперше за чотири місяці перевищили цінову позначку 110 дол./бар., а котируваннянафти WTI вперше за два тижні ледь не досягли значення 109 дол./бар.

Тим не менш, за підсумками попередньої торгової тижні (29 липня - 2 серпня) нафта на біржах помітно подорожчала. Так, офіційна ціна нафти WTI підвищилася за тиждень на 2,24 дол./бар. (+2,1%), а барель нафти Brent став дорожчим на 1,78 дол. (+1,7%). При цьому цінова різниця між нафтовими еталонами Brent і WTI за минулий торговельний тиждень трохи скоротилася і склала 2,01 дол. проти 2,47 дол. тижнем раніше.