ua en ru

Зростання ринку M&A в першому півріччі 2011 р. на 40% відбувалося за рахунок розвинених країн, - дослідження

За підсумками першого півріччя світовий ринок злиттів і поглинань (M&A) зріс на 40%, до 1,4 трлн дол., що було забезпечено, в основному, енергетичними та фінансовими компаніями розвинених країн, свідчить дослідження компанії Thomson Reuters, передає «Комерсант Україна».

«Півріччя, що закінчується, виявилося кращим для ринку злиттів і поглинань з 2008 р. - світовий обсяг оголошених і завершених M&A склав 1,4 трлн дол., що на 40% більше, ніж рік тому. Посилення ринкової нестабільності через нові проблеми Греції і єврозони призвело до того, що обсяг угод M&A в II кварталі склав 611 млрд дол., що на 23% менше, ніж у I кварталі (791 млрд дол.)", - йдеться в дослідженні .

«Загальне зростання за півріччя сталося багато в чому завдяки активізації американських і європейських компаній, обсяг участі яких в угодах M&A зріс порівняно з минулим роком на 35% і 61% відповідно. Частка США у світовому ринку M&A з початку року склала 42%, Європи - 27%.
Найбільше з початку року купували американці - вони оголосили або здійснили поглинання на 116,9 млрд дол. На другому місці - Великобританія (63,5 млрд дол.), на третьому - Японія (35,8 млрд дол.) Американські компанії є також найбільш привабливими для поглинань - як об'єкт покупки вони брали участь в угодах на загальну суму 89,9 млрд дол., на другому місці британські компанії (40,6 млрд дол.), на третьому - австралійські (32,5 млрд дол.). Обсяг M&A на ринках, що розвиваються, навпаки, скоротився на 20%, склавши всього 166 млрд дол., або 12% від загальносвітового обсягу M&A (рік тому - 21%). На першому місці з великим відривом йде Китай, чиї компанії здійснили M&A в якості покупця на 44,4 млрд дол. (13%) і в якості об'єкта поглинання на 44 млрд дол. (13%). Потім йдуть Південна Корея, Мексика і Бразилія.
Провідним посередником в угодах M&A в першій половині цього року став, як і минулого року, Goldman Sachs. Він взяв участь в 176 угодах, заробивши на цьому 339,7 млн дол. Друге місце зберіг за собою Morgan Stanley - 306,4 млн дол. комісійних за 144 угоди. На третє місце вийшов швейцарський Credit Suisse, потіснивши Deutsche Bank, який цього року відкотився на сьоме місце.
Найбільшою угодою M&A в першій половині року став викуп привілейованими акціонерами страхової групи AIG в уряду США акцій цієї компанії на 59 млрд дол. Угода відбулася в січні в рамках повернення страховиком держдопомоги, отриманої в розпал фінансової кризи восени 2008 р. На другому місці - покупка американської телекомунікаційною компанією AT&T американського мобільного підрозділу Deutsche Telekom - T-Mobile USA - за 39 млрд дол. в березні. На третьому місці - покупка американською енергокорпорацією Duke Energy свого місцевого конкурента Progress Energy за 26 млрд дол.. в січні. Енергетики разом із фінансистами взагалі стали найактивнішими покупцями і продавцями в цьому році. На першому місці в M&A компанії енергетичного сектора, які провели або оголосили угоди на 234 млрд дол., або 17% від загального обсягу. На другому - компанії фінансового сектора з 210,5 млрд дол., або 15%», - свідчить дослідження.

На думку глави Thomson Reuters з глобальних операцій Леона Сондерса Калверта, причиною для оптимізму може бути відновлення активності приватних інвестфондів і більш високоризикових транскордонних і дуже великих угод у всіх секторах, що допомогло збільшити загальний обсяг угод з початку року. «Зниження активності на ринках, що розвиваються - досить цікавий процес, який швидше за все приверне увагу міжнародної спільноти інвестбанківського, особливо враховуючи останні тенденції щодо розміщення ресурсів на ринках, що розвиваються", - зазначив він.