ua en ru

Зростання споживчих цін у березні прискорилось у річному вимірі до 7,7% під впливом факторів пропозиції, - НБУ

Зростання споживчих цін у березні 2011 р. прискорилося як у місячному (до 1,4%), так і у річному (до 7,7%) вимірі в основному під впливом факторів пропозиції. Про це йдеться в огляді НБУ "Аналіз інфляції за березень 2011 р.".

Внесок небазової інфляції у зміну ІСЦ на рівні 1 в.п. (зміна за місяць - 2,3%) був обумовлений: зростанням цін на сирі продукти (на 2,4%, внесок в ІСЦ - 0,7 в.п.), що, окрім сезонного чиннику, спричинене високою продовольчою інфляцією на світових ринках; підвищенням адміністративно регульованих цін (на 1,5%, внесок в ІСЦ - 0,2 в.п.), в т.ч. тарифів на послуги ЖКГ на 1,2%; зростанням цін на паливо (на 9,3%, внесок в ІСЦ - 0,1 в.п.) через підвищення світових цін на енергоносії.

Базова інфляція, що у березні становила 0,8%, у річному вимірі уповільнилася до 7% (у лютому - 7,1%) та залишається на рівні, нижчому ніж на кінець 2010 р. (7,9%).

Сукупний попит продовжує здійснювати помірний вплив на розвиток інфляційних процесів (розрив ВВП все ще є негативним "-0.5%").

Параметри монетарної політики за підсумками I кв. 2011 р. перебували в рамках кількісних критеріїв ефективності згідно з меморандумом з МВФ.

Стрімке зростання індексу цін виробників у березні (на 2,1% за місяць, 20,3% за плинний рік) відбулося як внаслідок підвищення промислових цін на зовнішніх ринках, так і за рахунок вирівнювання міжгалузевих цінових диспропорцій.

НБУ очікує в ІІ кварталі поточного року на зростання показників як споживчої, так і базової інфляції в річному вимірі. В основному це буде обумовлене низькою статистичною базою II кварталу 2010 р., а також зростанням цін на продукти харчування та підвищенням адміністративних тарифів, що впливатимуть на базову інфляцію через зростання собівартості продукції.