ua en ru

Зростання нормативної грошової оцінки с/г земель може зупинити розвиток АПК, - експерти

Збільшення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення в 1,756 рази призведе до додаткових витрат аграріїв у сумі 4,4 млрд грн в 2012 р. Таку думку висловили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), коментуючи постанову Кабінету міністрів України від 31 жовтня 2011 р. № 1185 "Про внесення змін до методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів".

Експерти УКАБ зазначають, що в гірше становище потраплять ті компанії, які до 2012 р. динамічно збільшували ставки орендних платежів, піднімаючи їх в окремих випадках до 7-10% від нормативної грошової оцінки.

"Орендна плата для таких компаній стане просто непідйомною, адже 2000 грн в перерахунку на гектар - це половина від загальних витрат на виробництво зернових або олійних культур. Зате у виграші будуть підприємства, які не поспішали піднімати орендні платежі - їхній досвід надалі змушені будуть використовувати і інші компанії. Звичайно, ідея, закладена до постанови 1185, звучить привабливо. Адже мова йде про спроби підняти доходи жителів сільської місцевості. Але ми не повинні забувати, що для того, щоб виплатити гроші, їх треба спочатку заробити", - зазначив президент УКАБ Алекс Ліссітса.

Експерти УКАБ підкреслюють, що таке рішення - вже не перший подібний крок щодо аграрного сектора - свого часу запровадження експортних мит на зерно обгрунтовувалося необхідністю поповнення бюджету та стримування інфляції. "Реально наслідки такого рішення були вельми сумними - бюджет очікуваних коштів так і не отримав, а Україна віддала всі експортні ринки збуту Росії", - сказав генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

За його словами, викликає сумнів те, що держава, приймаючи таке рішення, прорахувала можливі наслідки додаткових витрат аграріїв на орендну плату, пересівання озимих зернових і олійних культур (до 4 млрд грн) в умовах зниження світових цін на основні зернові культури в порівнянні з 2011 р. і недоступності кредитних ресурсів.

В УКАБ нагадують, що реформування земельних відносин несе в собі й інші ризики для аграріїв. Зокрема, можливе введення обмежень на оренду сільськогосподарських угідь, передбачене законопроектом "Про ринок землі", може поставити під удар діяльність більшості аграрних компаній, які останніми роками формували великі земельні масиви на засадах оренди з метою підвищення ефективності аграрного виробництва.

За словами Ліссітси, в зоні ризику опиняться підприємства, що обробляють понад 7 млн ​​га земель, що несе загрозу аграрній галузі та економіці країни в цілому.