ua en ru

Зростання економіки України у 2012 р. буде в межах 4% - економіст

Зростання ВВП в 5% для країн з економікою, що розвивається, як у України - середній показник. Прагнути потрібно до 7-8%, сказав старший партнер Інституту міжнародної економіки Петерсона Андерс Аслунд в інтерв 'ю виданню «Комерсант-Україна».

«Швидше за все слід розраховувати, що зростання економіки в наступному році буде в межах 4%. Хочу зазначити, що такий прогноз базується на помірному охолодженні світового попиту. Крім того, для української економіки є ще один ризик - введення нових загороджувальних заходів на експорт з боку країн-членів Митного союзу», - сказав Аслунд.

Крім того, він нагадав про різке зниження економічного зростання в країнах Заходу. Якщо раніше темпи зростання ВВП у цих країнах, насамперед в Євросоюзі і США, очікувалися на рівні 3%, то тепер прийнято вважати, що вони будуть близько 1%. «Це означає зниження внутрішнього попиту і, відповідно, зменшення попиту на продукцію української металургії. Раніше ціни на метал трималися на високому рівні завдяки попиту в Китаї. Однак я не думаю, що Китай і надалі здатен утримати високі ціни на сталь. А це в свою чергу означає погіршення світової кон'юнктури для української економіки», - вважає економіст.

Також він вважає, що ослаблення валютного курсу може погано закінчитися для України. «У України достатньо хороший платіжний баланс. Як мені здається, основною проблемою є те, що країна витрачає багато коштів на обслуговування боргів. Це означає, що в Україні можлива раптова валютна криза, якщо в якийсь момент уряду не вдасться залучити нові кредити». Відновлення співпраці з МВФ в такій ситуації, вважає Аслунд стане сигналом для всього світу, що з бюджетною дисципліною у України все гаразд і проблеми газового сектора вирішуються. «Необхідно дуже багато змін. Проте основним завданням на короткострокову перспективу - на рік - є відновлення співпраці з МВФ і, відповідно, створення умов для залучення зовнішнього фінансування. Інакше Україні важко розраховувати на залучення кредитів під прийнятний відсоток», - сказав Аслунд.