ua en ru

Зростання економіки Євросоюзу в 2011 р. складе 1,6%, - експерти

Зростання економіки Євросоюзу в 2011 р. складе 1,6%. З таким прогнозом виступила «тіньова рада» Європейського центробанку (ЄЦБ), передає РБК daily з посиланням на Handelsblatt.
Напередодні завтрашнього засідання ради ЄЦБ, члени його «тіньової ради» висловили припущення, що ймовірність майбутньої рецесії розглядається лише в якості аналізу ризиків на перспективу. Ризик рецесії експерти вважають досить значним через наявність в зоні євро проблем, пов'язаних з триваючою боротьбою Греції, Португалії, Ірландії та Іспанії з надмірною бюджетною заборгованістю. Існують ризики і для провідних країн, які утворюють європейське ядро: охолодження світової торгівлі загрожує загальмувати їх економічний підйом, який забезпечується потужною експортною складовою.
При цьому головний економіст по Європі Royal Bank of Scotland Жак Каллуа вважає, що для запобігання прийдешньої рецесії ЄЦБ негайно слід, зокрема, відновити масштабні покупки держоблігацій. На думку економіста, коли падіння економіки стане доведеним фактом, то діяти інструментами грошової політики буде вже пізно.