ua en ru

Російсько-українська ракета успішно вивела на земну орбіту метеосупутник

Російсько-українська ракета успішно вивела на земну орбіту метеосупутник Фото: супутник "Електро-Л" №2

За даними Роскосмосу, після старту з Байконура вдень 11 грудня виконано команду на відділення космічного апарату "Електро-Л" №2

Розгінний блок "Фрегат-СБ" на борту української ракети "Зеніт-2ЅБ" доставив на опорну околоземную орбіту метеорологічний супутник "Електро-Л" №2 російського виробництва, повідомляє ТАСС.

"Виконана команда на відділення космічного апарату "Електро-Л" №2 від розгінного блоку "Фрегат-СБ", - зазначили в Роскосмосі.

Супутник російського виробництва знаходився на борту української ракети "Зеніт-2ЅБ", що стартувала з Байконура вдень 11 грудня.

Другий із серії російських супутників гідрометеорологічного та геліогеофізичного призначення, "Електро-Л" №2 призначений для використання у складі геостаціонарної гідрометеорологічної космічної системи (ГГКС) з метою:

- забезпечення оперативною інформацією відповідних служб для аналізу і формування прогнозу погоди у глобальному масштабі;

- вивчення стану акваторій морів і океанів, умов для польоту авіації, геліогеофізичної обстановки в навколоземному космічному просторі, стану іоносфери і магнітного поля Землі;

- проведення моніторингу клімату та глобальних змін, контролю надзвичайних ситуацій та екологічного контролю навколишнього середовища.

Як повідомлялося, для запуску останньої знаходиться на Байконурі ракети "Зеніт" потрібна допомога українських фахівців, і якщо дві держави не зможуть домовитися про спільну роботу, запуск 11 грудня може стати останнім.

Нагадаємо, наприкінці осені 2015 року Росія запустила в космос військовий супутник нового покоління. Ракета-носій середнього класу "Союз-2.1 б" стартувала з державного випробувального космодрому Плесецьк в Архангельській області 17 листопада о 8:34. За даними Міноборони РФ, цей пуск став четвертим для "Союзу-2" у поточному році із Плесецька.