ua en ru

Російський завод "Авіакор" завершив капітальний ремонт літака Ту-154М для уряду Польщі

Російський самарський авіаційний завод "Авіакор" завершив капітальний ремонт літака Ту-154М для уряду Польщі. Це точно такий самий літак, на якому 10 квітня під Смоленськом розбилися Президент Польщі Лех Качиньський і все вище керівництво країни, передає "Комерсант-Україна".
Капітальний ремонт Ту-154М вже завершено, зараз проводяться його льотні випробування. Після цього відремонтований літак залишиться тільки пофарбувати.
Як і літак, що розбився під Смоленськом, побратим із сімейства Ту-154М з бортовим номером 101, цей літак з бортовим номером 102 (заводський номер 90A862) був зібраний в Самарі на початку 1990-х рр. для потреб ВПС Польщі (Ту-154М, який розбився, був випущений 29 червня 1990 р.). У грудні 1996 р. обидві машини були передані обслуговуючому вищих держчиновників 36-му спеціальним авіаполку, де вони і отримали нові бортові номери. Наприкінці квітня 2009 р. ВПС Польщі уклали з "Авіакор" контракт на капітальний ремонт обох літаків.
Президентський борт № 101 проходив капітальний ремонт у травні-грудні минулого року. Весь той час, поки машину чинили в Самарі, Лех Качиньський літав на борту №102. Потім, коли перший літак був повністю відремонтований і вступив до розпорядження глави Польщі, другу машину в січні цього року направили на ремонт у Самару. У рамках контракту фахівці "Авіакора" перевірили всі системи літака, провели капітальний ремонт трьох двигунів, а також оновили інтер'єр салону. В "Російських машин" виданню повідомили, що після квітневої авіакатастрофи параметри ремонту не мінялися, тобто на другому Ту-154М збережена оздоблення класу "люкс". Вартість контракту в "Російських машин" не розкривають, посилаючись на комерційну таємницю.