ua en ru

Російський суд заочно заарештував не підтримав анексію Криму депутата

Російський суд заочно заарештував не підтримав анексію Криму депутата Фото: Ілля Пономарьов

Сам Пономарьов в суд не приїхав

Басманний суд Москви в п'ятницю, 17 липня, заочно заарештував депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова, який свого часу не підтримав анексію Росією Криму. Йому пред'явлено звинувачення в пособництві в розтраті 22 млн руб. фонду "Сколково", передає РБК.

Сам Пономарьов в суд не приїхав: він ще рік тому, в червні 2014 року, покинув Росію, відлетівши в Нью-Йорк.

"Прошу задовольнити моє клопотання з тих підстав, які в ньому вказані", - заявив слідчий Сергій Чернишов, але потім пояснив, що Пономарьов не є за повістками і звинувачення йому було також пред'явлено заочно.

Проти арешту заперечувала адвокат Марія Баст, за словами якої немає ніяких підстав вважати, що Пономарьов переховується від слідства: він виїхав з Росії за рік до порушення кримінальної справи.

Згідно з матеріалами справи, Пономарьов в 2010 році уклав договір з фондом "Сколково" на суму 750 тис. доларів (близько 22 млн руб.) за проведення науково-дослідних робіт і читання 10 лекцій.

У 2013 році фонд звернувся в Гагарінський суд столиці, де вимагав стягнути з депутата 9 млн руб., перерахованих за проведення лекцій. Представники організації наполягали, що Пономарьов не виконав своїх зобов'язань: лекції, за які фонд заплатив 300 тис. доларів, тривали всього по 8-15 хвилин. В результаті суд задовольнив позов частково і стягнув з Пономарьова 2,7 млн руб.

У тому ж році Пономарьов вийшов з партії "Справедлива Росія", через рік - у червні 2014 року - вилетів з Москви в Нью-Йорк. Кримінальну справу про розтрату коштів фонду "Сколково" було порушено в червні 2015 року. Пономарьову заочно пред'явлено звинувачення в пособництві в розтраті (ст. 160 Кримінального кодексу). До цього Держдума за запитом Генпрокуратури зняла з нього імунітет для притягнення до кримінальної відповідальності.

15 липня стало відомо, що Ілля Пономарьов оголошений в міжнародний розшук.