ua en ru

Російський ринок акцій закрився зростанням близько 2%

Торги на російському фондовому ринку завершилися упевненим зростанням провідних індексів. За підсумками сьогоднішньої торговельної сесії індекс ММВБ виріс на 1,95% - до 1409,84 пункту, індекс РТС - до позначки 1395,48 пункту, збільшившись на 1,85%. Індекс RTS Standard при цьому виріс на 2,05% і склав 9664,89 пункту. Обсяг торгів на об'єднаної майданчику ММВБ-РТС перевищив 348,1 млрд руб.
Лідерами зростання до завершення дня стали папери "Газпрому" (+2,26%) і привілейовані акції "Транснафти" (+2,12%). Звичайні акції "Сургутнафтогазу" подорожчали на 1,98%. У лідерах падіння перебували папери ТГК-2 (-3,11%) і котирування ТГК-13 (-3,01%).
Аналітик ДК "АЛОР" Світлана Корзенева повідомляє, що вітчизняний ринок акцій після негативного старту все ж зумів вийти в плюс. Приободрили інвесторів підсумки розміщення іспанських бондів: обсяг перевищив плановий, а дохідність знизилася. На цьому тлі валютна пара євро-долар продовжила стрибок угору, що позитивно позначилося як на сировинному ринку, так і на ринках акцій. Зокрема, ф'ючерс на нафту марки Brent зміг піти вище рівня 105 дол./бар., зазначає експерт.
Негативний вплив на загальносвітові настрою з ранку надавали події 19 грудня. Зокрема, міністрам фінансів Євросоюзу вдалося домовитися про надання МВФ лише 150 млрд євро додаткових коштів замість раніше обговореній суми в 200 млрд євро, відзначає аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова. Перспектива залучення американськими банками додаткового капіталу, а також слова глави ЄЦБ про істотні економічні ризики, поряд з черговим підтвердженням того, що регулятор не може здійснювати необмежені купівлі держоблігацій, також чинили тиск на ринки, упевнена експерт.