ua en ru

Російський "ПомидорПром" до кінця 2011 р. розгляне питання щодо придбання "Вересу"

Холдинг "ПомидорПром" до кінця 2011 р. розгляне питання про можливість придбання контрольного пакету українського агрохолдингу "Верес". Про це сьогодні журналістам повідомив голова ради директорів і співвласник "ПомидорПрома" Максим Протасов.
"Ми розглядаємо можливість придбання цього активу і вважаємо його цікавим. Я думаю, що до кінця року питання в цю чи іншу сторону вирішиться", - сказав він.
Джерело на ринку, у свою чергу, повідомив РБК про те, що про покупку "Вереса" також замислюються іноземні компанії campbell's і Orkla. За його словами, ціна операції з продажу "Велеса" складається з розрахунку "плановий показник EBTDA за 2011 р. мінус борг". Основною проблемою при продажу активу співрозмовник агентства назвав ціну. "Вони продають перспективу, тому цифри можуть бути завищені", - пояснив він.
У серпні 2011 р. з'явилася інформація про те, що російський мільярдер Вадим Новінський виставив на продаж свої 67% українського агрохолдингу "Верес". Оферту отримали компанія Svarog Capital (управляє фондом Russia Retail Growth Fund Віктора Вексельберга і Олександра Мамута) і холдинг "ПомидорПром". Інші 33% "Вереса" належать його менеджменту, і керівники компанії не збираються продавати ці акції. Тоді повідомлялося про те, що продається компанія оцінена в 200 млн дол.
Виручка "Вереса" в 2010 р. зросла на 7,7% і склав 83 млн дол., EBITDA збільшився на 41,6% і склала 17 млн дол. 53% продажу торік припало на Росію, 41% - на Україну, ще 6% - на ринки Казахстану, Білорусії та ін. Більшу частину виручки приносять консерви овочеві мікси (44%) і квасоля (15%), а також соуси (10%). Частка "Вереса" на українському ринку консервованих овочів складає приблизно 32%, у Росії - більше 10%. Очікується, що в 2011 р. виручка "Вереса" збільшиться приблизно до 120 млн дол., EBITDA - до 26 млн дол.
"ПомидорПром" - російська вертикально інтегрована агропромислова корпорація, що охоплює всі стадії виробництва: від вирощування овочів до виробництва і дистрибуції готової продукції.