ua en ru

Російський авіахолдинг S7 купив морський космодром Sea Launch

Російський авіахолдинг S7 купив морський космодром Sea Launch Фото: російська S7 Group стане власником Sea Launch

Угода буде завершена після схвалення Директорату з контролю оборонної торгівлі та Комітету з іноземних інвестицій США

Російська компанія S7 Group стане власником морської платформи для запуску космічних апаратів Sea Launch. Про це повідомило РБК.

Про підписання договору, згідно з яким S7 отримає у власність корабель Sea Launch Commander, на якому доставляються ракети-носії на плавучий космодром на екваторі, платформи Odyssey, з якої здійснюються запуски, наземне обладнання у базовому порту в Каліфорнії і сам бренд Sea Launch, було оголошено в Мексиці в рамках Міжнародного астронавтичного конгресу IAC-2016 e Гвадалахарі

Як повідомляє агентство, операція буде закрита через півроку.

Вона повинна отримати схвалення Директорату з контролю оборонної торгівлі (DDTC) і Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS).

Основний власник S7 Group Владислав Фильов заявив, що компанія стала володарем космодрому за 160 млн доларів.

"У п'яти юрисдикціях, купа різних договорів, у різних валютах, загалом, приблизно 160 млн доларів", - повідомив Фильов.

Повідомляється, що продавцем виступила російська ракетно-космічна компанія "Енергія", яка намагалася вийти з проекту ще з 2014 року.

Довідка про проект Sea Launch

Як зазначає агентство, Sea Launch ("Морський старт") був створений в 1995 році як міжнародний консорціум для здійснення комерційних космічних запусків.

Основна роль у проекті належала американській компанії BoeingCommercial Space Company (дочірнє підприємство аерокосмічної корпорації Boeing) і РКК "Енергія", що мали на старті проекту 40 і 25% акцій відповідно. Ще 15% в сукупності було в українських КБ "Південне" і ПО "Південмаш", 20% - у норвезької суднобудівної компанії Aker Kværner.

У 2009 році компанія Sea Launch пройшла через процедуру банкрутства, після якої проект став фактично російським. Після реорганізації влітку 2010 року 95% акцій компанії отримала дочірня компанія РКК "Енергія" Energia Overseas Limited, 3% - американської Boeing, 2% - норвезька Aker Solutions.

У 2014 році реалізація проекту "Морський старт" була припинена через анексію Росією Криму, а також бойових дій на сході України, оскільки після цього запуски ракет "Зеніт" українського виробництва, під які було змонтовано все обладнання на плавучому космодромі, стали неможливі.

Нагадаємо, в червні у США з космодрому на мисі Канаверал (Флорида) стартувала ракета-носій Delta 4 Heavy, яка вивела на орбіту розвідувальний супутник.