ua en ru

Російські партнери затримують передачу Україні технологій для будівництва заводу з виробництва ядерного палива

Російська сторона всупереч домовленостям, не поспішає передавати Україні технології для будівництва заводу з виробництва тепловиділяючих елементів, хоча саме їх отримання стало вирішальним фактором при виборі російської корпорації ТВЕЛ в якості партнера з будівництва заводу. Про це пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на інформацію концерну "Ядерне паливо".

Концерн заявив про труднощі, що виникли в питанні будівництва заводу з виробництва тепловиділяючих елементів в Україні. "Найсерйозніші труднощі сторони стали відчувати з початком розробки техніко-економічного обгрунтування, тому що були проблеми з передачею в Україну вихідних технологічних даних. Труднощі були обумовлені наявністю розбіжностей у законодавствах двох країн", - йдеться в прес-релізі концерну. Питання було вирішене за допомогою вибору російського інституту ВАТ "Державний спеціалізований проектний інститут" в якості субпідрядника для розробки техніко-економічного обгрунтування (ТЕО). Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут ДП "УкрНІПІпромтехнологіі", який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО.
Основний постачальник ядерного палива для українських АЕС - компанія ТВЕЛ - в 2010 році продала ДП "НАЕК "Енергоатом" ядерне паливо на суму 608,1 млн дол. Згідно з даними ТВЕЛ, у загальному обсязі експорту компанії частка реалізації ядерного палива в Україну склала 54,9%. Торік український концерн "Ядерне паливо" і ТВЕЛ підписали рамкову угоду про створення СП для реалізації проекту будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Частка України в ньому складе 50% +1 акція, Росії - 50% -1 акція. Аналогічний завод пропонувала побудувати і американська Westinghouse, проте ТВЕЛ був обраний, оскільки, на відміну від конкурента, у своїй тендерній заявці зобов'язався передати Україну всі необхідні технології.
Виконавчий директор дирекції по зв'язках з громадськістю ТВЕЛ Іван Дибов вчора заявив, що технології з фабрикації ядерного палива будуть передані Україні, не уточнивши, втім, коли саме. "Просто потрібно провести певні процедури. Новий завод в Україні вироблятиме паливо відповідно до поданої тендерної заявки", - заявив Дибов.
Втім, оптимізм ТВЕЛ не поділяють в Міненерговугіллі. Офіційно в міністерстві не стали коментувати заяву російської компанії. Але високопоставлене джерело в Міненерговугіллі заявило виданню, що в наявності спроба утримати весь масив інформації. "Спочатку ТВЕЛ заявив, що наш концерн повинен купити в нього необхідні дані, які повинні були передати нам безоплатно, і 4 квітня ми навіть оголосили тендер на покупку всієї необхідної інформації для написання техніко-економічного обгрунтування. Але потім у травні за наполяганням ТВЕЛ ми цей тендер скасували", - сказало джерело. За його словами, в липні представники ТВЕЛ заявили, що всі креслення залишаться у них, і проектувати завод буде російський інститут. "Вони, по суті, хочуть відтіснити нас від технологій, інакше це не поясниш", - відзначило джерело.

Нагадаємо, український концерн ДК "Ядерне паливо" і російське ВАТ "ТВЕЛ" підписали договір про створення заводу з виробництва ядерного палива в Україні. Засідання з питання організації в Україні виробництва ядерного палива за російськими технологіями відбулося 9 вересня 2011 р. Учасниками засідання від української сторони були ДК "Ядерне паливо" та ДП "УкрНІПІІпромтехнологіі"; з боку Російської Федерації - держкорпорація "Росатом", ВАТ "ТВЕЛ" і ВАТ "ДСДІ".
Сторони обговорили поточні питання групи управління проектом. Комісія ДК "Ядерне паливо" рекомендує Кабінету міністрів затвердити майданчик біля селища Смоліне (Маловисківський район, Кіровоградська область) для розміщення заводу. Як стало відомо, громадські слухання з екологічних наслідків будівництва та експлуатації підприємства повинні відбутися в жовтні-листопада 2011 р.