ua en ru

Російські фондові індекси знижуються на 2,8-3,2%

Російський індекс РТС станом на 12:22 по Києву впав на 3,23% по відношенню до рівня закриття попередньої торгової сесії - до 1695,58 пункту, індекс ММВБ - на 2,87% - до 1579,01 пункту.

Як відзначає експерт "БКС Експрес" Валерій Дмитрієв, падіння індексів пов'язано із заявою рейтингового агентства Fitch, опублікованим напередодні, про те, що суверенний рейтинг Росії обмежений поточним рівнем BBB. "Повільний прогрес РФ в скороченні ненефтегазового дефіциту до передкризового орієнтира 4,7% ВВП є одним з факторів, що обмежують суверенний рейтинг країни поточним рівнем", - вважають аналітики Fitch.

За їх розрахунками, виконання передвиборних обіцянок прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна, який виграв президентські вибори 4 березня 2012р., може обійтися в 160 млрд дол., або 8% від прогнозованого ВВП Росії протягом шести років президентства. При цьому ненефтегазовый дефіцит бюджету РФ вже зріс до 10% ВВП, в результаті чого умовна ціна нафти, при якій загальний бюджет зводиться без дефіциту, підвищилася до 117 дол./бар. на 2012р.
"Замість позитивного погляду іноземних інвесторів після виборів і зняття невизначеності з подальшими очікуваннями збільшення інвестицій вітчизняні гравці отримали удар з боку агентства Fitch. Зрозуміло, що при таких рекомендаціях чекати іноземних інвесторів найближчим часом не варто", - вважає експерт БКС.
У лідерах падіння акції металургійних і машинобудівних компаній. Так акції КАМАЗа впали на 5,71%, "Мечела" - на 5,33%, "Северсталь Авто" - на 4,44%, НЛМК - на 4,43%, Автовазу - на 3,8%.

Також значно знизилися акції банківського сектора: акції Ощадбанку подешевшали на 2,83%, ВТБ - на 3,3%. Банківські акції мають додатковий тиск від ослаблення рубля.

На думку експерта БКС, найближчим часом навряд чи варто чекати істотного "відскоку" російського ринку. "По-перше, сьогодні не буде на скільки-небудь серйозною статистики, по-друге, мало хто з учасників після сьогоднішньої корекції захоче залишатися в паперах на "довгі вихідні", частина гравців можуть закрити
ранковий "шортів", - вважає він.

Зазначимо, на даний момент індекс "Української біржі" UX знижується на 2,06% - до 1413,89 пунктів.