ua en ru

Російські фондові індекси показують зниження більше 3%

Російський індекс РТС станом на 16:39 по Києву впав на 3,03% - до 1409,86 пункту, індекс ММВБ - на 3,06% - до 1343,44 пункту по відношенню до рівня закриття попередньої торгової сесії. За індексом ММВБ це мінімум з грудня 2011 р.

У лідерах падіння перебувають акції "Распадської" (-5,05%), "префи" "Ощадбанку" (-3,96%), "Сургутнафтогазу" (-4,32%), Газпрому (-3,49%), "Северстали" (-3,05%), "префи" "Транснафти" (-3,39%).
На думку начальника відділу довірчого управління Абсолют банку Івана Фоменко, торги на російському ринку в червоній зоні обумовлені комплексом причин та факторів. Основним приводом для продажів виступають події в Європі: політична нестабільність в Греції, яка може призвести до того, що країна вийде зі складу єврозони. За вихідні, всупереч очікуванням, грецькі політичні лідери так і не змогли домовитися про формування уряду.

Тим часом продовжує зростати вартість запозичень Італії та Іспанії, відзначає експерт. "Ведмежі" настрої учасників ринку підкріплюються негативними даними по єврозоні: оприлюднена статистика промислового виробництва за березень 2012 р. показала зниження темпів, що підсилило побоювання щодо економічної ситуації регіону. У сукупності з коментарями Європейської комісії, що економіка Європейського союзу знаходиться в м'якій рецесії і ВВП єврозони в 2012 р. скоротиться на 0,3%, а рівень безробіття залишиться на високому рівні, всі ці фактори впливають на динаміку біржових індикаторів.

Додатковим тиском для російського ринку, вважає Фоменко, виступає зниження цін на нафту: котирування марки Brent впритул підійшли до позначки 110 дол./бар. Прорив вниз означатиме продовження падіння по широкому фронті російських цінних паперів.