ua en ru

Російські та білоруські компанії знищують український тротил, - експерт

Російські та білоруські компанії знищують український тротил, - експерт Ілюстративне фото (mil.ru)

Експерти попередили про спроби знищити українського виробника

Зростаючий імпорт сірчаної кислоти з боку російського "Среднеуральского медеплавильного заводу" і білоруських "Гомельського хімзаводу" і "Нафтан" призведе до зупинки єдиного в Україні виробника вибухівки - тротилу на НВП "Зоря" в Рубіжному. Таку думку висловив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, передають українські ЗМІ.

На його думку, сірчана кислота є незамінним компонентом не тільки в металургійній та хімічній промисловості і сільському господарстві, але і у видобутку і збагаченні уранової руди і виготовленні вибухівки та боєприпасів.

"Спроби знищити внутрішнього виробника кислоти і поставити ці галузі в залежність від імпорту в умовах збройного конфлікту на сході України є питанням не тільки бізнес-інтересів, але і обороноздатності держави", - каже Голубов.

Як наголошується, український виробник тротилу НВП "Зоря" разом з унікальним виробником уранового концентрату ДП "СхідГЗК", ексклюзивним виробником комплексних мінеральних добрив ДП "Сумихімпром" та ТОВ "Перше хімічне об'єднання" зараз знаходяться на межі зупинки через значно занижені ціни і істотне зростання російського і білоруського імпорту сірчаної кислоти

За даними вітчизняних підприємств, в період з 2014 по 2017 рік він виріс більш ніж в три рази - до 79 тис. т. А ціни на продукт російського та білоруського виробництва більш ніж удвічі менше собівартості сірчаної кислоти українських виробників.

Це не дозволяє їм конкурувати з росіянами і білорусами на рівних умовах і утримувати виробництво в належному стані, що може призвести до повної зупинки і економічних втрат на рівні 110 млн грн в рік. Цим стурбовані НВП "Зоря", ДП "Східгзк", ДП "Сумихімпром" та ТОВ "Перше хімічне об'єднання", пишуть ЗМІ.

У серпні минулого року підприємства звернулися в Міністерство економічного розвитку і торгівлі з проханням захистити внутрішнього виробника від недобросовісної конкуренції. У 2017 році вони перерахували до бюджетів усіх рівнів понад 1,2 млрд грн податків і зборів.