ua en ru

Російська сторона підтвердила факт підписання угоди з Грузією про приєднання РФ до СОТ

Російська сторона підтверджує факт підписання угоди з Грузією про приєднання РФ до Світової організації торгівлі (СОТ). "Підписували торговий представник Росії в Швейцарії Юрій Хромов і представник Грузії при СОТ Зураб Чіаберашвілі", - повідомив журналістам глава департаменту торгових переговорів Міністерства економічного розвитку РФ Максим Медведков. При цьому він не повідомив ніяких додаткових подробиць щодо підписаних документів.
Раніше про підписання угод повідомила грузинська сторона. Як повідомили в Міністерстві закордонних справ Грузії, йдеться про три міжурядові угоди. Одна з них стосується міжнародного моніторингу товарообігу по територіях Абхазії і Південної Осетії. Згідно з другою, компанія, що здійснює моніторинг, буде підзвітна нейтральній стороні - Швейцарії. Третій документ передбачає обмін нот, пов'язаних з умовами діяльності компанії, що здійснює моніторинг.
Як передбачається, міжнародні спостерігачі, найняті швейцарською стороною, будуть розміщені на початку і в кінці торговельних коридорів. Один починається на річці Псоу (грузино-російський кордон) і закінчується в місті Зугдіді на заході Грузії. Міжнародні спостерігачі контролюватимуть тут вантажі, що надходять на територію Абхазії. Другий коридор починається в Рокському тунелі (кордон з Південною Осетією) і закінчується в грузинському місті Горі. Третій коридор розташований на території контрольно-пропускного пункту в Ларсі (грузино-російський кордон).
Росія веде переговори про членство в СОТ з 1993 р., залишаючись найбільшою в світі економікою за межами організації. США і Євросоюз неодноразово заявляли, що Росія буде прийнята до СОТ до кінця 2011 р., проте переговори Росії і Грузії до останнього цьому перешкоджали.