ua en ru

Російська пшениця втрачає позиції на ключовому експортному ринку

Єгипет, який є найбільшим у світі покупцем зерна і який останні 5 місяців закуповувався в Росії, зробив вибір на користь південноамериканської пшениці. Вона виявилася більш ніж на 20 дол. / т дешевше російського зерна. Оскільки результати єгипетських тендерів є ключовим індикатором для російського ринку, то можна чекати зниження внутрішніх цін, вважають експерти.
Напередодні на черговому тендері на поставку зерна Єгипет закупив 180 тис. т аргентинської пшениці за ціною 219,7-221,69 дол. / т і 60 тис. т російської пшениці по 244,5 дол / т. За умовами тендеру поставки зерна повинні здійснюватися в останню декаду лютого 2012 р.

Ці новини є для Росії поганими, оцінює підсумки тендера виконавчий директор аналітичного центру "Совекон" Андрій Сизов. "Вперше за останні місяці вітчизняна пшениця отримала дуже невелику частку на єгипетському тендері - закуплено всього 60 тис. т з 240 тис.", - відзначає він, підкреслюючи, що Єгипет не тільки найбільший у світі імпортер зерна, а й провідний покупець російської пшениці.

Починаючи з липня 2011 р. російський зерно домінувало на єгипетському ринку, додає керівник аналітичного управління компанії "Русагротранс" Ігор Павенскій. "Після скасування ембарго аж до жовтня Єгипет закуповував тільки російську пшеницю. Починаючи з вересня на єгипетських тендерах почали купувати казахську пшеницю, а після скасування експортних мит - і українську. Але при цьому обсяги російської пшениці превалювали", - відзначає експерт. Зараз Аргентина запропонувала єгиптянам вкрай низьку ціну, у той час як ціни на причорноморську пшеницю перебували в межах 240-245 дол./т.

За даними "Совекона", в сезон 2009-2010 рр.. Росія поставила в Єгипет 6,1 млн т зерна при загальному обсязі власного експорту 18,2 млн т. У минулому сільськогосподарському сезоні Росія експортувала лише 3,4 млн т зерна (через ембарго, пов'язаного з аномальною літньою спекою), але 1, 6 млн т було поставлено саме в Єгипет. В останні роки ця країна закуповувала на світовому ринку близько 10,5 млн т пшениці.

Аргентинський уряд виділяє квоту на експорт пшениці старого врожаю, як наслідок, пропозиція дешевого зерна з цієї країни на важливих для Росії ринках країн Північної Африки буде збільшуватися, пояснює Сизов. Нещодавно Аргентина поставила великий обсяг зерна в Алжир. "До того ж не можна списувати з рахунків європейське зерно, яке стає все більш конкурентним через ослаблення євро, - продовжує експерт. - Також незабаром можна чекати появи на ключових для Росії ринках пшениці з Австралії, де очікується дуже хороший урожай".