ua en ru

Росія заявила про обстріл корабля Британії в Чорному морі: що відомо

Росія заявила про обстріл корабля Британії в Чорному морі: що відомо Фото: британський корабель HMS Defender (Getty Images)

Російська Федерація вдень 23 червня заявила про здійснення попереджувального обстрілу британського есмінця HMS Defender поблизу узбережжя окупованого Криму. Однак у Міноборони Британії заперечують інформацію про інцидент.

Що відомо про морський конфлікт - в матеріалі РБК-Україна.

Що сталося

Міністерство оборони РФ заявило, що британський корабель Defender зайшов у "російські територіальні води" поблизу кримського мису Фіолент, хоча ці води за міжнародними нормами належать Україні.

Як стверджує російська сторона, по есмінцю Defender було зроблено попереджувальні постріли, а бомбардувальник виконав попереджувальне бомбометання за напрямком руху корабля.

Після цього в Москві заявили, що до Міноборони був негайно викликаний військовий аташе Британії.

Реакція Британії

Міністерство оборони Британії заявили, що жодних попереджувальних пострілів з боку Росії по кораблю Defender у Чорному морі не було. Лондон вважає, що росіяни проводили бойові навчання біля Криму та видали це за попереджувальний обстріл есмінця.

"Ми вважаємо, що росіяни проводили бойові навчання в Чорному морі та надавали морській громаді попереднє попередження про свою діяльність. Жодних пострілів у HMS Defender не було, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху було скинуто бомби", - сказали в Британії.

Україна також відреагувала

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що інцидент біля побережжя Криму є наочним доказом української позиції про те, що Росія поводиться агресивно та провокативно у Чорному та Азовському морях.

"Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі", - сказав міністр Дмитро Кулеба.

Водночас радник керівника Офісу президента Олексій Арестович заявив, що вчинок Росії є серйозним порушення міжнародного права.

"Зараз військово-політичне керівництво України, у взаємодії з союзниками, формує позицію з даного питання, яка буде доведена в короткий час по завершенню консультацій", - зазначив він.

Росія показала відео з місця події

Міноборони Росії показало два відео з місця сьогоднішнього інциденту з британським есмінцем Defender. Росіяни показали відео з безпілотника та винищувача, який пролітав біля корабля.

На відео з безпілотника можна помітити, що поруч з есмінцем Defender йде російський корабель, а над британським судном ще й пролітає бойовий літак.

Министерство обороны РФ опубликовало видеоматериалы, на которых действия британского эсминца Defender в Черном море отслеживаются российским самолетом и беспилотником.

Posted by Интерфакс on Wednesday, June 23, 2021

Кореспондент BBC розповів подробиці інциденту

Як з'ясувалося, на борту британського корабля Defender перебував кореспондент агентства BBC. Він розповів, що британський есмінець дійсно переслідували два кораблі берегової охорони Росії, коли той йшов поблизу Криму. А поблизу есмінця літали близько 20 російських літаків.

Російські окупанти вимагали, щоб британський корабель змінив свій курс та погрожували відкрити вогонь. Кореспондент після цього чув постріли, але вони були поза досяжністю британського есмінця.