ua en ru

Росія вивезла збагачений уран з Ірану

Росія вивезла збагачений уран з Ірану Фото: ядерна програма Ірану

Тегеран передав Москві від 9 до 11 тонн збагаченого урану

Росія завершила вивезення збагаченого урану з Ірану згідно своєї ядерної програми. Про це повідомляє агентство dpa.

Наголошується, що в РФ було доставлено 9 тонн урану в обмін Москва надала Тегерану 137 тонн уранової руди.

У той же час держсекретар США Джон Керрі заявив, що Росія вивезла з Ірану 11 тонн збагаченого урану. Він назвав це суттєвим кроком на шляху виконання Тегераном своїх зобов'язань в рамках досягнутих домовленостей щодо ядерної програми. Раніше Тегеран заявляв про намір продати 10 тонн збагаченого урану Москві і натомість придбати 140 тонн уранової руди.

Нагадаємо, рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 15 грудня прийняв резолюцію, що закрив питання щодо можливої військової складової іранської ядерної програми.

Крім того, згідно з планом, Тегеран зобов'язаний скоротити запаси збагаченого урану з 10 тонн до 300 кг. Вже наявні в наявності 10 тонн і напрацьовується надалі понад обумовленого об'єму збагачений уран, Іран повинен продати.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що вважає сумнівною легітимність сирійського лідера Башара Асада, саме тому Туреччина відмовилася брати участь у спільній з Росією коаліції проти "Ісламської держави" , через сумнівну легітимність сирійського лідера Башара Асада.