ua en ru

Росія вручила США ноту протесту через ситуацію з генконсульством у Сан-Франциско

Росія вручила США ноту протесту через ситуацію з генконсульством у Сан-Франциско Фото: МЗС РФ (wikipedia.org)

МЗС Росії вручив посольству США ноту протесту через ситуацію з архівом консульства в Сан-Франциско

Російська Федерація вручила посольству Сполучених Штатів Америки ноту протесту у зв'язку з діями Вашингтона щодо архіву російського генконсульства в Сан-Франциско. Про це заявила офіційний представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

"Наскільки нам відомо, після вторгнення американських властей в приміщення генконсульства деякі архіви генконсульства були без згоди російської сторони піддані огляду, чи були вони перепаковані, вивезені із залученням послуг приватної транспортної компанії. Безумовно, всі ці дії була направлена нота протесту", - заявила Захарова.

За словами представника МЗС Росії, подібні дії американської сторони порушують статтю 17 Консульської конвенції між СРСР і США від 1 червня 1964 року, в якій сказано, що консульські архіви є недоторканними в будь-який час і незалежно від їх місцезнаходження.

Нагадаємо, на початку жовтня МЗС РФ звинуватив спецслужби США у спробі проникнути в закрите генконсульство.

Як відомо, генконсульство РФ в Сан-Франциско припинило прийом відвідувачів 1 вересня.

Раніше влада США зажадали закрити консульство Росії в Сан-Франциско. Наголошується, що це відповідь на "необґрунтовані і шкідливі вимоги Росії. У Вашингтоні заявили, що готові на "подальші заходи", але закликають відмовитися від подальших дій.