ua en ru

Росія є довгостроковою загрозою нашій безпеці, - Міноборони Литви

Росія є довгостроковою загрозою нашій безпеці, - Міноборони Литви Фото: глава Міноборони Литви Арвідас Анушаускас (Getty Images)

Путінське вторгнення в Україну не змінило оборонну політику Литви. Воно лише довело, що ми рухаємось у правильному напрямку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, якого цитує Delfi.

За його словами, рівень боєздатності Збройних сил Литви підвищився - деякі частини можуть почати діяти вже за кілька годин, а також було планується збільшити кількість призовників в країні.

Водночас міністр зазначив, що через постійну підтримку України (Литва вже надала допомогу на більш ніж 100 млн євро, переважно це летальну зброю) доводиться вирішувати і проблему виснаження запасів зброї у литовських Збройних силах.

"Зараз із цим стикаються більшість союзників. Ми повинні тісно співпрацювати з оборонною промисловістю, щоб своєчасно задовольняти всі потреби. Ми повинні зробити все можливе, щоб бути у всеозброєнні не через п'ять чи десять років, а сьогодні", - наголосив Анушаускас.

Разом з тим він підкреслив, дуже важливою метою є збільшення присутності у Литві сил НАТО та США.

"Ми зміцнюємо потенціал підтримки приймаючої країни - будуємо нову військову інфраструктуру та полігон, удосконалюємо існуючу інфраструктуру. Цей пріоритет дуже важливий не лише для збройних сил, а й для уряду. Ми будемо готові прийняти додаткові тисячі військовослужбовців НАТО дуже скоро", - підкреслив Анушаускас.

Своєю чергою глава Міноборони Литви заявив, що ситуацію з безпекою - найгірша з часів Другої світової війни.

"Україна затримує російських агресорів. Але ми не можемо забувати уроки історії. Росія є довгостроковою загрозою нашій безпеці. Майбутній саміт НАТО в Мадриді в червні стане гарною можливістю показати, що ми готові змінюватися і адаптуватися до нової реальності. Росія хотіла б, щоб ми були розділені, але саме наша єдність має стати найсильнішою зброєю", - резюмував Анушаускас.

Нагадаємо, жителі Литви за 3,5 дні зібрали 5 млн євро для того, щоб купити "Байрактар" та передати його ЗСУ.

Також стало відомо, що Литва готує нову партію допомоги Україні, вартість якої становить 15,5 млн євро.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.