ua en ru

Росія у власних інтересах неодноразово порушувала гарантії про нацбезпеку, дані Україні, - експерт

Росія у власних інтересах неодноразово порушувала гарантії національної безпеки, дані Україні після приєднання нею до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Таку думку висловив доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії Андреас Умланд, передає газета "Дзеркало тижня".

Улманд нагадав, що в 1994 р. США, Росія та Великобританія в Будапештському меморандумі надали Україні гарантії національної безпеки у результаті самороззброєння Києва, зокрема, гарантували, що будуть "утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином забезпечити собі переваги будь-якого роду".

Як відомо, Україна виконала умови угоди - ядерні боєголовки з території країни до 1996 р. були вивезені, і на сьогоднішній день Україна зброї масового знищення не має.

Однак, зазначає Улманд, Росія з тих пір неодноразово порушувала економічне положення Меморандуму 1994 р. різними своїми санкціями проти України - особливо відверто під час п'ятиденного де-факто торгового ембарго на весь український імпорт в серпні 2013 р.

Андреас Умланд зазначив, що США були головною силою, що стоїть за згодою Києва позбутися своєї ядерної зброї. Але, на його думку, не можна однозначно відповісти, чи прийдуть Штати на допомогу Україні зараз, коли Росія погрожує всебічними економічними санкціями, якщо Україна підпише вже парафовану угоду про асоціацію з ЄС.