ua en ru

Росія списала борг Узбекистану в розмірі 865 млн доларів

Росія списала борг Узбекистану в розмірі 865 млн доларів Фото: Володимир Путін списав борг Узбекистану

Цей борг був пов'язаний з кредитами, які Узбекистан отримав у 1992-1993 роках

Президент Росії Володимир Путін списав Узбекистану борг у розмірі 865 млн доларів. Про це повідомляє офіційний інтернет-портал правової інформації.

Указ ратифікує угоду між Росією та Узбекистаном про врегулювання взаємних фінансових вимог і зобов'язань, підписана у Ташкенті 10 грудня 2014 року і передбачає відмову від взаємних претензій. Документ в кінці березня був прийнятий Державною Думою РФ і схвалений Радою Федерації.

За станом на кінець 2014 року заборгованість Узбекистану становила 889,3 млн доларів, у тому числі основний борг - 500,6 млн доларів і відсотки на суму 388,7 млн доларів. До теперішнього моменту заборгованість є простроченою, зазначено в пояснювальній записці до документа.


Влада Узбекистану визнали борг у розмірі 43,1 млн доларів і висунули зустрічні фінансові претензії на частку в Алмазному фонді колишнього СРСР.

За умовами угоди, сторони повинні відмовитися від взаємних претензій, а Узбекистан перерахує Росії 25 млн доларів.

Нагадаємо, в лютому Росія подала позов проти України щодо стягнення 3 млрд доларів у Високий суд Лондона. РФ має намір повернути кошти, надані у якості кредиту у грудні 2013 року. У березні Україна повідомила Високого суду Англії про свій намір заперечувати проти всіх позовних вимог РФ щодо боргу в 3 млрд доларів.

У свою чергу Росія виставила Україні штрафні відсотки по боргу в 3 млрд доларів. На думку РФ, борг України на 20 березня разом з відсотками становить 3,137 млрд доларів.