ua en ru

Росія з 1 квітня 2012 р. може ввести мита на експорт зерна

Уряд РФ з 1 квітня 2012 р. може ввести мито на експорт зерна. Про це повідомив журналістам президент Російського зернового союзу (РЗС) Аркадій Злочевський. За його словами, в даний час в уряді обговорюється декілька механізмів введення мита, у тому числі розглядається і можливість введення "плаваючого" мита.
Глава РЗС відзначив, що при тих темпах експорту, які є зараз, планку в 24-25 млн т зерна по експорту Росія може досягти вже до квітня 2012 р.
За словами Злочевського, загальний експортний потенціал Росії складає близько 33 млн т зернових. До теперішнього часу загальний обсяг експорту з РФ перевищив 20 млн т.
Президент РЗС повідомив, що темпи вивозу зерна в даний час показують високу динаміку. Експорт активізувався несподівано для цього періоду року, оскільки січень зазвичай є "мертвим" сезоном. Злочевський додав, що існуюча інфраструктура дозволить вивозити близько 2-2,5 млн т зерна в місяць. "Якщо така тенденція зберігатиметься, то це означає, що ми вийдемо на більший, ніж 25 млн т, обсяг експорту зерна. Саме з цієї причини в уряді зараз ведеться активна робота по введенню мита з 1 квітня", - пояснив глава РЗС.
Він відзначив, що шанси введення мита різко підвищилися за останні два тижні через активність експортних операцій. "Відповідна постанова уряду готувало Міністерство економічного розвитку, а воно спирається на механізм плаваючих мит, тобто залежно від внутрішньої ціни має бути компенсована різниця, внутрішні ціни не повинні перевищувати певного рівня", - сказав Злочевський. При цьому він звернув увагу на те, що поки невідомо, чи буде використаний цей механізм або уряд просто повернеться до ідеї плоского мита, яке працювало в 2008 р.
Президент Російського зернового союзу також повідомив, що реальний обсяг експорту в 2011-2012 сільськогосподарському році залежатиме від введення мит. "Якщо мита не буде, то думаю, ми зупинимося на рівні 27-28 млн т через внутрішні ціни і інші чинники. Якщо мита все-таки будуть введені, експорт складе 25 млн т", - зробив висновок Злочевський.
Нагадаємо, в листопаді 2011 р. Міністерство сільського господарства (Мінсільгосп) Росії повідомляло, що має намір на початку 2012 р. розглянути питання про введення експортних мит на зерно. Раніше, 26 жовтня 2011 р., заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач говорив, що Мінекономрозвитку розглядає можливість введення плаваючого експортного мита на зерно при зростанні внутрішніх цін. Передбачалося, що мита вводитимуться після вивозу на експорт порядка 24-25 млн т зерна.

Нагадаємо, у грудні 2012 р. Злочевський заявляв, що не виключає зростання цін на зерно навесні 2012 р.