ua en ru

Росія розраховує, що газові питання з Україною скоро вдасться узгодити, - глава МЗС РФ

Росія розраховує, що незабаром вдасться узгодити газові питання з Україною. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, відкриваючи переговори з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенко, передає "Росія-24".

"Сподіваємося, що домовленості у газових справах будуть досягнуті незабаром на взаємоприйнятних умовах", - сказав Лавров.

Глава МЗС РФ додав також: "Розраховуємо, що ми зможемо добре підготувати чергове засідання міждержавної комісії з урахуванням усіх питань, які назрівають, рішення яких ми домагаємося спільно з нашими українськими колегами".
У повідомленні нагадують, що "Газпром" і Україна досі не підписали доповнення до діючого контракту за обсягом поставок на 2012 р.

Раніше заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявляв: "Минулий рік у нас, на жаль, закінчився безрезультатно по переговорах, які ми вели з розширення нашої співпраці. Але підписаний в 2009 р. контракт дозволяє не турбуватися про продовження поставок. Ризику для транзиту або поставок немає. Доповнення не було підписано, що стосується обсягів (на 2012 р.) ".

За словами Медведєва також, Україні перестала говорити про скорочення закупівель російського газу. "Досить дивно було чути - коли було тепло в січні, Україні говорила: ми будемо купувати тільки 27 млрд куб. М газу, тобто хотіли більше, ніж в 2,5 рази скоротити закупівлі. При цьому чітко визначені контрактні обсяги, які можуть змінюватися тільки за взаємною домовленістю сторін. Як тільки похолодало, Україні раптом відразу згадала, що є можливість запрошувати, якщо б ми підписали таку угоду, і 50 млрд куб. м газу. І сказали: давайте-но ми в холодні дні попрацюємо з цього обсягу " .

Нагадаємо, що 10 лютого 2012 посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов також заявив, що домовленості по газовому питанню, взаємовигідні для Росії і Україні, будуть досягнуті найближчим часом.