ua en ru

Росія пригрозила виходом з СОТ через позов ЄС

Росія пригрозила виходом з СОТ через позов ЄС Фото: м'ясо (РБК-Україна)

Росія не буде сплачувати штраф ЄС за відмову в імпорті свинини

Претензії СОТ до Росії через обмеження нею імпорту свинини з Європи в січні 2014 року ставлять під питання необхідність участі країни в цій організації. Про це заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабар, передають "РИА Новости".

За його словами, це не дає країні нічого, крім проблем і "повної незахищеності від санкційної політики". Також він зазначив, що, навіть якщо суд визнає законними вимоги Брюсселя, Росія повинна відмовитися від їхнього виконання.

"Якщо суд визнає цей позов законним, на мій погляд, він діє незаконно. Це рішення суду не може бути виконане в збиток російській економіці", - пояснив Джабар.

Джабар також назвав свавіллям вимогу Євросоюзу.

"Поки те, що заявляє ЄС, - це свавілля. На фінансових ринках там обмеження, наші компанії під забороною. У зв'язку з чим? Чому така нерівноправність?" - сказав він.

Росія ввела заборону на імпорт свинини в 2014 році після того, як у Польщі та Литві було зафіксовано спалах африканської чуми свиней. Пізніше свинина була включена в продембарго, введене Росією у відповідь на західні санкції.

Нагадаємо, Всесвітня торгова організація (ВТО) направила до арбітражного суду запит Європейського союзу (ЄС) про стягнення з Росії 1,4 млрд євро в рік через обмеження нею імпорту свинини з Європи в січні 2014 року.