ua en ru

ЄС вимагає стягнення з Росії 1,4 млрд євро на рік за заборону імпорту свинини з Європи

ЄС вимагає стягнення з Росії 1,4 млрд євро на рік за заборону імпорту свинини з Європи Фото: свинина (РБК-Україна)

У Євросоюзі вважають обмеження на поставки європейської свинини в Росію політично мотивованими

Світова організація торгівлі (СОТ) направила до арбітражного суду запит Європейського союзу (ЄС) про стягнення з Росії 1,4 млрд євро на рік через обмеження нею імпорту свинини з Європи в січні 2014 року. Про це повідомило Politico.

Європейський союз наполягає, що Кремль незаконно заборонив імпорт свинини з Європи в січні 2014 року, тільки-но відносини президента Володимира Путіна з Заходом різко погіршилися і тому вважає таку заборону політично мотивованою.

Джерела видання зазначають, що спрямування СОТ вимог Єврокомісії до арбітражу є "важливим новим етапом" у цій справі.

Неназваний чиновник ЄС пояснив, що цей арбітражний процес повинен вирішити, чи правомірна вимога ЄС, перш ніж під час подальшої процедури буде ухвалене рішення про те, чи можна накласти стягнення на Росію.

Видання зазначає, що заборону Росії на імпорт європейської свинини було запроваджено до того, як російські війська анексували Крим, і до протестів на Майдані в Києві проти тодішнього президента України Віктора Януковича.

Москва тоді пояснила вжиті заходи випадками африканської чуми свиней в Польщі і Литві. У Євросоюзі ж заявляють, що пряма заборона на всю європейську продукцію зі свинини була непропорційною.

Нагадаємо, в січні 2014 року Росія запровадила тимчасові обмеження на ввезення продукції свинарства з Луганської області України через випадки африканської чуми свиней.