ua en ru

Росія надасть В'єтнаму кредит розміром 8 млрд дол. для будівництва АЕС

Росія надасть В'єтнаму кредит на 8 млрд дол. для будівництва першої в'єтнамської АЕС, повідомив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".
Раніше повідомлялося, що відповідна угода була підписана в Ханої в рамках зустрічі співголів російсько-в'єтнамської міжурядової комісії з торгівельно-економічної співпраці віце-прем'єра РФ Ігоря Шувалова і заступника прем'єр-міністра В'єтнаму Хуанг Чунг Хая. Проте сума кредиту не називалася.
В ході зустрічі також були підписані міжурядова угода про будівництво Центру ядерної науки і технологій у В'єтнамі і контракт на розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) споруди АЕС. Відповідно до домовленостей, ТЕО фінансується за рахунок російської сторони.
В даний час, відзначив за підсумками підписання угод глава "Росатома" Сергій Кирієнко, "сформовані всі необхідні умови для реалізації масштабного проекту із забезпечення енергетичної безпеки В'єтнаму на багато десятиліть вперед".
Угода про початок спорудження АЕС "Ніньтхуан-1" була підписана осінню 2010 р. Кирієнко в рамках візиту Президента РФ Дмитра Медведєва до В'єтнаму. На станції передбачається будівництво двох енергоблоків ВВЕР потужністю 1000-1200 МВт кожен. Перший енергоблок планується запустити в 2020 р.