ua en ru

Росія надасть Білорусі кредит на суму 1,55 млрд

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про надання Білорусі кредиту на 1,55 млрд дол.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про надання Білорусі кредиту на 1,55 млрд дол. Про це йдеться у розпорядженні, опублікованому на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

"Російська сторона надає білоруській стороні в 2014 р. державний фінансовий кредит в сумі, еквівалентній 1550 млн дол. США (далі - кредит)", - йдеться в розпорядженні.

Згідно з документом, кредит надається в російських рублях за курсом ЦБ РФ на дату підписання угоди.

Кредит виданий в цілях погашення та обслуговування державного боргу і поповнення золотовалютних резервів Білорусі, йдеться у розпорядженні. У документі вказується, що він узгоджений з МЗС Росії, Мінекономрозвитку та Внєшекономбанком і Білоруссю. У преамбулі йдеться, що документ подано в цілях "подальшого зміцнення дружніх відносин між двома державами".

Згідно з опублікованими сьогодні умовам кредит надається за умови виконання Білоруссю зобов'язань щодо сплати відсотків і погашення основного боргу за кредитами, які раніше Росія надала Білорусі, а також кредити, що Білорусь отримала з Антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства.

Кошти за кредитом Росія повинна перерахувати Білорусі протягом 15 днів на рахунок Національного банку країни. Згідно з умовами Білорусь повинна погашати кредит 20 рівними частками до 15 січня та 15 липня кожного року. Перший платіж має бути здійснений 15 січня 2019 р.

За користування кредитом передбачені відсотки по ставці. Вона розраховується виходячи з середньої арифметичної прибутковості всіх звертаються на Московської біржі ММВБ-РТС облігацій федерального позики Росії, "розрахованої для кожного процентного періоду за доходностями, що визначаються за цінами закриття торгів, зафіксованим протягом 6 місяців, що передують даті визначень процентної ставки". "Зазначена процентна ставка визначається на дату, яка настає за 20 календарних днів до кінця періоду, за який проводиться нарахування відсотків", - йдеться в розпорядженні.

Про те, що Росія погодилася видати Білорусі кредит, повідомлялося в травні 2014 р. Тоді білоруське агентство "Белта" називало іншу суму - 2 млрд дол. Загальна сума кредиту, таким чином, за підрахунками Президента Білорусі Олександра Лукашенка, повинна була досягти 2,5 млрд дол. з урахуванням 500 млн дол., які Мінськ повинен був отримати в наступному році.

Також у травні 2014 р. повідомлялося, що російський банк ВТБ і уряд Білорусі уклали кредитний договір про надання республіці кредиту в розмірі 2 млрд дол.