ua en ru

Росія вимагає від Білорусі негайно звільнити главу "Уралкалія"

Російська влада вимагає від Мінська негайного звільнення гендиректора "Уралкалія" Владислава Баумгертнера, затриманого на території Білорусі 26 серпня.

Російська влада вимагає від Мінська негайного звільнення гендиректора "Уралкалія" Владислава Баумгертнера (на фото), затриманого на території Білорусі 26 серпня. Про це журналістам повідомив помічник Президента РФ Юрій Ушаков.

За його словами, російська сторона сподівається, що Білорусь у найшвидшому часі звільнить Баумгертнера. Ушаков зазначив, що в цьому питанні не повинні зашкалювати емоції, підкресливши "важливість союзницьких відносин для народів обох країн".

Російські дипломати, що відвідали Баумгертнера, заявили, що гендиректор "Уралкалія" на умови утримання під вартою не скаржиться. Сьогодні до нього допустили білоруських адвокатів, з якими він спілкуватиметься як мінімум раз на тиждень.

Тим часом сьогодні Слідчий комітет Білорусі повідомив, що справу можуть порушити і відносно власника "Уралкалія" Сулеймана Керімова.

У зв'язку із затриманням Баумгертнера про дії Білорусі досить різко висловилися віце-прем'єри Ігор Шувалов та Аркадій Дворкович. Останній заявив, що, можливо, будуть переглянуті деякі питання співпраці двох країн.

На тлі загострення відносин головний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко піддав критиці молочну продукцію, що ввозилася з Білорусі, а Россільгоспнагляд припинив імпорт білоруської свинини.

Нагадаємо, Баумгертнер був затриманий після зустрічі з прем'єр-міністром Білорусі Михайлом Мясниковічем. Офіційний Мінськ підозрює його у зловживанні службовими повноваженнями: нібито його дії призвели до нанесення збитку компаніям "Білоруськалій" і БКК у розмірі 100 млн доларів.