ua en ru

Гендиректора "Уралкалія" затримали в Мінську за підозрою в зловживанні владою і службовими повноваженнями

Генеральний директор компанії "Уралкалий" Владислав Баумгертнер затриманий в Мінську за підозрою в зловживанні владою і службовими повноваженнями, повідомляють у Слідчому комітеті Білорусі. Баумгертнер також є членом наглядової комітету Білоруської калійної компанії (БКК).

Генеральний директор компанії "Уралкалий" Владислав Баумгертнер затриманий в Мінську за підозрою в зловживанні владою і службовими повноваженнями, повідомляють у Слідчому комітеті Білорусі. Баумгертнер також є членом наглядової комітету Білоруської калійної компанії (БКК).

Кримінальні справи порушено за ч.3 ст.424 "Зловживання владою і службовими повноваженнями" КК відносно ряду посадових осіб БКК. Крім Баумгертнер, мова йде про члена наглядової ради - Олега Петрові, першому заступнику генерального директора - Костянтині Солодовникова, заступника генерального директора з фінансів - Ігоре Євстратова, начальнику фрахтового відділу - Дмитра Самойлова та інших особах, пояснили у відомстві.

По цій статті Баумгертнер загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У "Уралкалія" РБК відмовилися прокоментувати цю інформацію.

Відносно голови наглядової ради ЗАТ "БКК" обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. При цьому Петров, Солодовников, Євстратов і Самойлов оголошені в розшук.

Тим часом акції "Уралкалія" вже відреагували на цю новину. В ході торгів на Московській біржі папери компанії знижуються більш ніж на 2% станом на 14:45 по Києву.

Відзначимо, в кінці липня "Уралкалий" заявив про рішення припинити експортні продажі через БКК, визначивши єдиним каналом експортного збуту продукції "Уралкалий-Трейдинг".

На тлі цих новин акції "Уралкалія" на Московській біржі впали 30 липня на 15,55%, проте згодом частково відіграли настільки сильне зниження.

Баумгертнер прийшов у "Уралкалий" в 2003 р. на посаду комерційного директора. З 2005 по 2010 рр.. обіймав посаду генерального директора компанії, а з 2004 по 2008 рр.. - І президента компанії. З 2004 р. був членом ради директорів "Уралкалія". З 2005 по 2011 рр.. був членом наглядової ради БКК, а з 2011 р. став його головою. У 2006 р. увійшов до ради директорів ВАТ "Сильвініт", в 2010 р. був призначений генеральним директором цієї компанії. У лютому 2011 р. В.Баумгертнер був призначений генеральним директором ВАТ "Уралкалий".

ВАТ "Уралкалий" - найбільший в світі виробник калійних добрив, розробляє Верхньокамське родовище калійно-магнієвих солей у Пермському краї (запаси - 3,8 млрд т оксиду калію). Компанія забезпечує близько 20% світових поставок калійних добрив. Основні ринки збуту - Бразилія, Індія, Китай, Малайзія. 16 червня 2011р. "Уралкалий" оголосив про завершення злиття з ВАТ "Сильвініт". Ключовим акціонером компанії є Сулейман Керімов (21,7%), крім того, 54% акцій "Уралкалія" знаходиться у вільному обігу.

ВАТ "Білоруськалій" - один з найбільших у світі і найбільший на території СНД виробник і постачальник калійних мінеральних добрив.