ua en ru

Росія підтримає резолюцію ООН про удар по Сирії, - Путін

Президент Росії Володимир Путін застеріг західні країни від військової операції проти Сирії без санкції ООН, однак зауважив: якщо організація прийме резолюцію, приписуючу удари по країні, РФ її підтримає.

Президент Росії Володимир Путін застеріг західні країни від військової операції проти Сирії без санкції ООН, однак зауважив: якщо організація прийме резолюцію, приписуючу удари по країні, РФ її підтримає. Про це він заявив в інтерв'ю Associated Press.

Путін підкреслив, що шкодує про рішення Президента США Барака Обами скасувати їх особисту зустріч "на полях" саміту G20, який пройде у вересні в Санкт-Петербурзі. Він висловив сподівання, що в рамках саміту їм вдасться обговорити ситуацію в Сирії.

За словами Путіна, ні він сам, ні Обама не були обрані народами своїх країн для того, щоб виключно догоджати інтересам один одного. Тим не менш, Російський Президент підкреслив, що "глобальні взаємні інтереси формують гарну основу для спільного вирішення наших проблем".

Путін зазначив, що Росія постачала окремі компоненти системи протиракетної оборони С-300, проте поставка ще не завершена. Зараз російська сторона приймає рішення про те, як вчинити далі.

Розбіжності щодо Сирії є однією з головних причин охолодження відносин між РФ і США. В результаті взаємних претензій Обама відмовився від особистої зустрічі з Путіним в ході саміту G20. Раніше Путін звернувся до американського лідера як до "лауреату нобелівської премії світу" ще раз подумати, перед тим як починати проти Дамаска військову операцію.

Нагадаємо, минулої ночі члени комітету у закордонних справах сенату США виробили угоду щодо ситуації в Сирії. Згідно з проектом резолюції, на військову операцію буде відведено 60 днів з можливістю пролонгації ще на 30 днів. При цьому вводиться заборона на участь американських військових в наземній операції. Нарешті, Адміністрація президента повинна представити сенаторам докладний звіт про підтримку Вашингтоном помірних опозиційних груп в Сирії.

При цьому сенатори більшістю голосів підтримали курс Білого дому. На думку політиків, Президент Барак Обама повинен розгорнути сили у відповідь на злочинне використання режимом Асада хімічної зброї. Голосування за проектом резолюції має відбутися 4 вересня після закритих слухань.

Проте в ООН до можливої операції ставляться з насторогою. За словами генсека організації Пан Гі Муна, нанесення удару по Сирії буде законним тільки з санкції Ради безпеки ООН або у разі самооборони. При цьому політик зазначив: якщо інформація про застосування хімічної зброї в Сирії підтвердиться, Радбезу ООН потрібно подолати всі внутрішні розбіжності і почати необхідні дії.