ua en ru

Росія обмежила ввезення молочної продукції з Литви

Росспоживнагляд ввів обмеження на постачання до Росії молочної продукції з Литви, передає телеканал "Дождь". Поки невідомо, які прибалтійські підприємства потрапили під дію санкцій.

Раніше стало відомо, що російські чиновники посилили контроль на внутрішньому ринку за якістю і безпекою продукції з Литви. Мова йшла не тільки про молочні продукти: ревізії піддалися й інші постачальники.

Литовська влада поскаржилася на надто пильні перевірки з боку російської влади ще кілька днів тому: з 11 вересня на кордонах запровадили посилений контроль вантажів і перевізників. З кінця серпня російські прикордонники почали ретельно перевіряти легкові автомобілі з литовськими номерами.

Після цього МЗС Литви рекомендував своїм громадянам відмовитися від поїздок в Калінінградську область на особистому транспорті. Посла Росії в Литві Володимира Чхіквадзе вже двічі викликали в МЗС, дипломата попросили дати пояснення у зв'язку зі сформованою ситуацією.

Тепер же міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс розіслав листи уповноваженому ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, віце-президенту Єврокомісії Сійму Калласу і декільком єврокомісарам, в яких скаржився на проведену Росією митну політику. Литовський міністр зазначив, що перевірки російських чиновників створюють серйозні проблеми для торгівлі та транспорту.

Європейські чиновники оперативно відповіли на звернення: ЄС закликав Росію припинити посилену перевірку литовських вантажів на кордоні. Офіційних коментарів з боку російської влади поки не послідувало.

При цьому раніше постійний представник Росії в Європейському союзі Володимир Чижов, виступаючи в Брюсселі, заявив, що Кремль не чинить тиску на Україну та інші країни Східного партнерства.